potęgi
Ola:
Mam taki problem
chcę uprościć n to n
3/4−3/2=n
−3/4
20 lip 17:35
Mila:
Dobrze.
20 lip 17:37
Ola:
| | 3 | | 3 | |
a na kursie e−trapez mówią, że |
| − |
| ? |
| | 2 | | 4 | |
20 lip 17:38
20 lip 17:39
o nie: chcesz całość uprościć do n−3/4 ?
20 lip 17:45
Ola:
Bo już nie wiem totalnie co on mówi
przykład
lim
n→
∞
i dochodzę to tego momentu
| | n3/4√1−(2/n)−(1/(n3) ) | | 5 | | n3/2( |
| +3√1+ |
| ) | | | n3/2 | | n3 | |
| |
| |
| |
i teraz działania na potęgach wychodzą mi inaczej niż na kursie ?
20 lip 17:48
o nie: ok, coś bardzo mgliście myślę, chodzi o to że chcesz podzielić obie potęgi, ale KK twierdzi że
powinnaś mianownik odjąć od licznika (potęgi znaczy się)?
nie mam dostępu do linka ale jak dla mnie bzdura
jeżeli a
b * a
c = a
b+c
| | ab | |
to siłą rzeczy |
| =ab−c jest poprawne |
| | ac | |
20 lip 17:50
Ola:
W tym linku można zalogować się za darmo i ma się dostęp do wszystkich filmów/kursów.
Jedynie forum jest płatne.
20 lip 17:53
o nie: | | 3 | | 3 | | 3 | |
ja na moją tróje z AM1 to |
| − |
| = − |
| które w granicy wyzeruje cały człon, a z |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
wyciągniętych przed nawias wyrażeń wyjdzie n, które w granicy wyniesie całość w
nieskończoność,bo zostanie n*3
jak źle myślę to mam nadzieję że ktoś szybko mnie poprawi
20 lip 18:01
Mila:
Ola, przecież zależy do czego to uproszczenie jest Ci potrzebne, to zapisujesz np, tak
| | 1−6√2 | |
= |
| =n−3/4*(1−6√2) |
| | n3/4 | |
20 lip 18:02
Ola:
| | ax | |
ale wzór jest taki |
| =ax−y ! |
| | ay | |
A dwa chcę uprościć najpierw potęgi w nawiasie a potem te w liczniku i mianowniku
20 lip 18:05
o nie: w której minucie jest ten przykład, bądź takie dzielenie ?
nigdy mi się nie znudzi jego " no spójrz, przecież...."
20 lip 18:05
o nie: zgodnie z tym co ja i mila napisaliśmy (przepraszam, nie wiem jak pokolorować na niebiesko) w
nawiasie zostanie ci n
−3/4, czyli to co napisałaś. w związku z tym cały nawias ci sie
| | 1 | | n3/2 | | 3 | |
wyzeruje bo masz |
| * 1. zostanie ci |
| * |
| , czyli n*3, tak ? |
| | ∞ | | n1/2 | | 1 | |
20 lip 18:09
Ola:
od 53 minuty zaczynają się tę przykłady
20 lip 18:09
Ola:
Nie chodzi mi o całe rozwiązanie i co się tam wyzeruję tylko pytam konkretnie o tę potęgi...
20 lip 18:10
daras: co do potęgi to dostałaś już 2 dobre odpowiedzi
20 lip 18:16
o nie: | | n1/2 | |
chodzi ci o fragment |
| i on mówi jeden minus jedna druga ? |
| | n | |
| | 1 | |
to proste teoretycznie tak jak pisaliśmy to powinno być |
| − 1, ale jego punktem |
| | 2 | |
odniesienia jest mianownik, gdzie minus przed potęgą jest w domyśle więc całość mnożysz razy
−1 ergo:
| | 1 | | 1 | |
−1 * ( |
| − 1) = 1 − |
| |
| | 2 | | 2 | |
o ten fragment chodzi ?
20 lip 18:16
20 lip 18:17
daras: PS. e−trapezów i innych bzdur nie polecam
20 lip 18:17
o nie: | | n1/2 | |
sekundke, @daras, to jest mylące, bo Krystian faktycznie mówi w 53:58 w sytuacji |
| |
| | n | |
krystian mówi że potęga będzie jeden minus jedna druga, tyle że on mówi o potędze w
mianowniku, która jak pisałem domyślnie ma minus przed sobą.
20 lip 18:18
Ola:
tak chodzi o ten fragment i potem zobacz kolejny przykład
daras właśnie znam tę wzory a tę potęgi na e−trapezie mnie zmyliły i chyba zrezygnuję z tego
kursu.
20 lip 18:19
o nie: @daras w sumie dużo ludzi ode mnie z roku zdało na e−trapezie AM lepiej ode mnie, ale wszystko
trzeba konfrontować z innymi źródłami, ( krysicki włodarski, np.) i się dopytywać wtf tak jak
to zrobiła ola, jeżeli dobrze rozumiem wątpliwość
20 lip 18:20
o nie: jest jeszcze angielska wersja khan academy, czasem polecana, nie wiem czy od razu rezygnowałbym
z e−trapeza, nie jest zły tylko jak z wikipedią, trzeba przy tym myśleć za co + dla oli
20 lip 18:21
o nie: @ola, próbuje oglądać, ale od każdego "spójrz" wybucham śmiechem bez powodu
20 lip 18:22
daras: to, że dużo ludzi zdało na trapezie nie oznacza, ze są to mądrzy ludzie
20 lip 18:25
daras: jak dla mnie bezmyślni
20 lip 18:26
o nie: @ola dobrnąłem do 56:24, o to ci chyba chodzi, on wciąż mówi o potędze w mianowniku, dlatego
| | ab | |
odejmuje "na odwrót". Bo wzory się odnoszą do wyrażenia "w liczniku" dlatego |
| = |
| | ac | |
a
b−c, ALE Krystian proponuje inne podejście: jeżeli c>b, wówczas wygodniej zostawić
wyrażenie w mianowniku, wówczas intuicyjnie wiesz, że będzie to dążyć do zera, czyli:
20 lip 18:27
Ola:
to jaka książka do analizy jest najlepsza ? Beż żadnych kursów internetowych ? Kiedyś też nie
było i ludzie sobie świetnie radzili
20 lip 18:28
o nie: @daras, może i tak, ale późniejsze przedmioty na studiach trochę wymuszają "rozumienie" tego co
się dzieje. Chyba że jesteś dziewczyną i się rozpłaczesz żeby dostać 3 z egzaminu który
zdawałem z 6 razy do cholery jasnej
20 lip 18:29
o nie: większość ludzi poleca "analizę" krysickiego włodarskiego.
co to netu, uczyłem się jeszcze ze strony matematyki UW
http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=Analiza_matematyczna_1 , nie jest perfekcyjna, ale
odpowiedziała na sporo moich pytań. Nie wiem czy od razu odrzucałbym Krystiana, na pewno dużo
tłumaczy, tylko jak widać trzeba czasem uważać o czym mówi
20 lip 18:33
o nie: na stronie na samym dole są materiały + zbiorki zadań (małe ale zawsze )
20 lip 18:34
Piotr 10: Etrapez polecam

. Na pewno lepsze to niż pójście na korepetycje i płacenie kupe kasy.
20 lip 18:35
Ola:
ale dla mnie kurs granic już jest do bani.
Może macierze będą lepiej wytłumaczone
20 lip 18:35
jakubs: Obok Krysickiego można dodać również analizę Skoczylasa i Gewerta
20 lip 18:38
Soul Monster: Ja polecam Zaporożca, fajnie wytłumaczone. Od łatwych po średnio skomplikowane przykłady.
Skoczylasa i Gwerta również polecam, choć całego nie przerobiłem.
20 lip 18:54