(n+1)n(n-1)=990
oreo: Joł joł,
W jaki sposób rozwiązać takie równanie, nie strzelając?
(n+1)n(n−1)=990
Z góry serdeczne dzięki!
20 lip 13:05
Kacper: Zauważ, że jak z liczb byłaby równa 10 to iloczyn mamy tysiąc.
Czyli n=10.
Ja brałem pod uwagę tylko liczby naturalne.
20 lip 13:07
jakubs:
n(n2−1)−990=0
n3=n+990
Tutaj od razu widać, że n=10.
Dalej prosto:
(n−10)(n2+10n+99)=0
Δ<0
Odp: n=10
20 lip 13:13
AS: Rozkładając 990 na iloczyn mamy iloczyn trzech kolejnych liczb
a mianowicie: 990 = 9*10*11 stąd wniosek: n = 10
20 lip 13:14
Sympatyk Asa:
Nieśmiertelna Δ, a więc bezmyślny schemat.
Tak, jak mówi As: 990 = 2*3*3*5*11, tworzymy z czynników rozkładu liczby 990
trzy kolejne liczby naturalne i otrzymujemy bez strzelania 3*3 = 9, 2*5 = 10 i 11.
990 = 9*10*11
20 lip 13:25
oreo(sympatyk jakubsa): Chodziło mi właśnie o ten sposób z równaniem i deltą.
Dzięki!
20 lip 13:36
oreo(sympatyk jakubsa): Jeszcze jedno pytanko małe, szczególnie do jakubsa:
Jak tak 'prosto' przejść z
n(n2−1)−990=0
do
(n−10)(n2+10n+99)=0
?
20 lip 13:45
Ja: Z równań wyższych stopni− Tw Bezou't
20 lip 13:47
20 lip 13:50
oreo: Ogarnięte

Dzięki wszystkim za pomoc!
20 lip 14:00
Maslanek: Sympatyk − nie szukamy rozwiązań tylko w zbiorze liczb naturalnych, więc powiedzenie, że n=10
jest rozwiązaniem jest stwierdzeniem prawidłowym, ale tylko ze względu na odpowiedź; nie zaś
na metodę rozwiązania.
20 lip 15:03
πqś:
dla n∊ℕ: 990 = 2*3*3*5*11 = (3*3)*(2*5)*11 = 9*10*11
5 maj 13:00
oreo:
5 maj 13:02
6 maj 15:34