lagarytmy
tyu:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie 2log(x + 3)=log(mx) ma tylko jedno
rozwiązanie.
Odpowiedź to m=12 lub m∊(−
∞;0)
Tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/24211.html Eta rozwiązała je, ale wyszło jej tylko m=12.
Z kolei tutaj
http://www.matematyka.pl/204290.htm jest rozwiązanie, którego nie rozumiem do końca.
Rozumiem tylko, ze są rozpatrywane dwa przedziały (−3;0) (0;+
∞). Ale dlaczego są one
rozpatrywane w dwóch przedziałach.
17 lip 23:02
pigor: ..., z własności funkcji y=logx i warunków zadania :
x+3>0 i mx>0 i log(x+3)
2= logmx ⇔
⇔ x>−3 i [(m>0 i x>0) v (m<0 i x<0)] i (x+3)
2= mx ⇔
⇔ (m>0 i x>0 i x
2+6x−mx+9=0) v (m<0 i −3<x<0 i x
2+6x−mx+9=0) ⇔
⇔ [m>0 i x>0 i x
2+(6−m)x+9=0] v (m<0 i −3<x<0 i x
2+(6−m)x+9=0} ⇔
⇔ [m>0 i x>0 i x
2+(6−m)x+9=0] v (m<0 i −3<x<0 i x
2+(6−m)x+9=0} ⇒
⇒ [m>0 i x>0 i Δ=(6−m)
2−36=0 i c=9>0] v (m<0 i −3<x<0 i Δ>0) ⇔
⇔ (m>0 i x>0 i m(m−12)=0 i c=9>0) v (m<0 i −3<x<0 i m(m−12)>0 i c=9) ⇔
⇔ (
m=12 >0 i x>0) v (
m<0 i −3<x<0) ⇒
m∊{12} U {−∞;0) . ...
18 lip 01:08
lolek: przecież 0 być nie może...
18 lip 09:35
daras: lolek nie znasz się
18 lip 10:03
tyu: dziękuje pigor za rozwiązanie. Zaraz wrócę do tego zadania.
18 lip 17:15
tyu: mam pytanie dotyczące trzeciej linii od dołu
"m>0 i x>0 i Δ=(6−m)
2−36=0 . v m<0 i −3<x<0 i Δ>0"
na początku jest warunek mx>0
zatem jest on rozpisany na dwa warunki
1/ m>0 i x>0
v
2/ m<0 i x<0 ale jest warunek x+3>0 wiec x>−3 zatem ostatecznie m<0 i −3<x<0
tylko dlaczego
gdy 1/ m>0 i x>0 to
Δ=0 
gdy 2/ m<0 i −3<x<0 to
Δ>0 
chyba w obu przypadkach ma być Δ=0 jeśli ma być tylko jedno rozwiązanie
18 lip 18:25
tyu: czy chodzi tutaj o to, że w przypadku Δ>0 są dwa rozwiązania, ale tylko jedno należy do
dziedziny
a gdy jest Δ=0 czyli jest jedno rozwiązanie, które należy do dziedziny.
ktokolwiek coś podpowie
18 lip 18:38
tyu: a może ktoś się skusi na wytłumaczenie
18 lip 20:53
Kacper: Jutro ci rozwiąże moim sposobem
18 lip 21:21
tyu: w piątek wszyscy chyba balują
18 lip 21:32
daras: ja nie baluję tylko gram w karty i oglądam Ave maria
18 lip 21:57
zan:

Ja też nie baluję

Dziedzina : x∊(−3,
∞) i [(m>0 ⋀x>0) ⋁(m<0⋀x<0)]
mamy dwa przypadki:
1
o x∊(0,
∞) i m>0 , 2
o x∊(−3,0) i m<0
1
o log(x+3)
2=log(mx) ⇒ x
2+(6−m(x+9=0
jedno rozwiązanie dla Δ=0 ⇒ m(m−12)=0 ⇒
m=12
2
o x
2+(6−m)x+9=0
ma jedno rozwiązanie z przedziału (−3,0)
gdy : Δ>0 i f(−3)<0 lub Δ>0 i f(0)<0 , ale f(0) =9>0
to :
Δ>0 ⇒ m∊(−
∞,0)U (12,
∞)
f(−3) <0 ⇒ 9−18+3m+9<0 ⇒ m<0⇒
m∊(−∞, 0)
Odp:
m∊(−∞,0) U{12}
18 lip 22:40
tyu: dziękuję
zan za rozwiązanie. Jednak czy mógłbym prosić o odpowiedź na moje pytania z postu
z godziny 18.25 z 18 lipca 2014 r.

Bo kolejny sposób na rozwiązania tego zadania mi nie
pomoże, jeśli nie będę znał odpowiedzi na te pytania.
19 lip 10:35