równianie z parametrem , logarytmy
kemajla: Dla jakich wartości parametru m , m∊R , równanie 2log(x+3)=log(mx) ma tylko jedno rozwiązanie?
29 paź 22:52
Eta:
Pomagam
29 paź 23:03
kemajla: 
Dziękuje
29 paź 23:05
Eta:
założenia: x+3 >0 => x > −3
i mx >0 => m>0 i x >0 v m <0 i x €( −3,0)
otrzymasz:
log(x +3)
2 = logmx
(x +3)
2 = mx => x
2 +6x +9 − mx =0
to: x
2 +( 6 −m)*x +9=0
warunek na jedno rozwiazanie to; Δ=0
zatem: Δ= 36 −12m +m
2 − 36 = m
2 −12m
więc: m
2 −12m = 0 => m =0 v m = 12
uwzględniając założenie, przyjmujemy tylko
m=12
Odo: dla m= 12 równanie ma tylko jedno rozwiązanie
mozemy sprawdzić:
log(x +3)
2 = log12x
(x+3)
2 = 12x => x
2 +6x +9 − 12x =0
x
2 −6x +9=0 => ( x −3)
2=0 => x = +3
dla x = 3 i m= 12
otrzymasz:
P= 2log6 = log36
L= log12*3= log36
L=P zatem wszystko "gra i buczy"

Idę teraz na herbatkę
29 paź 23:14
kemajla: dziękuje bardzo
29 paź 23:21
Eta:
29 paź 23:23
Eta:
Rozumiesz ? ...czy tylko przepisujesz
29 paź 23:24
kemajla: rozumiem

chyba rozumiem

Dzięki za poświęcony czas
29 paź 23:29