Studia, punkty ECTS
Johny: Dostałem się na finanse i rachunkowość na UMCS. Jako świeżak chciałbym się dowiedzieć co nieco
na temat studiowania. Czym są te punkty ECTS, jak wyglądają wykłady, może już teraz jakieś
informacje dotyczące tego kierunku by przez wakacje jakieś informacje przyswajać

Za wszelką pomoc w oswojeniu się ze studiami serdecznie dziękuję
16 lip 09:52
Hugo: Gratulacje !
16 lip 11:17
16 lip 12:35
5-latek: Ale tym sie nie przejmuj
16 lip 12:57
Basiek: Odpocznij.

Jedyne, co musisz wiedzieć to to, że to kierunek raczej humanistyczny i jeśli chodzi o naukę,
to raczej będzie chodzić o wykucie czegoś na pamięć (u nas jest np. sporo prawa, a więc
wszelkiego rodzaju ustawy), niż jakieś tam liczenie. Ale matematyka też powinna gdzieś tam być
(np. matematyka, matematyka finansowa, statystyka, ekonometria).
I odpoczywaj.
16 lip 13:45
Janek191:
Prawdopodobnie wystarczy " Analiza matematyczna w zadaniach − cz. I " − Krysickiego.
Kilka lat temu studentka ( zaoczna ) pożyczyła ode mnie tę książkę i zdała matematykę na 5.
16 lip 14:14
bezendu:
Analizę na 5 ?
16 lip 14:18
Janek191:
Matematykę − bo tam jest też algebra .
16 lip 14:28
Janek191:
Osobiście nie widziałem indeksu, ale wydaje mi się to prawdopodobne, bo
ta osoba była najlepszą uczennicą w liceum ekonomicznym
16 lip 14:30
Johny: Ok, odpoczywam

ale chciałbym wkręcić się czymś w kierunek studiów na który idę

Janek191 −
z pewnością sięgnę po tę książkę

generalnie przygotowywałem się w liceum do olimpiady w
której musiałem całej ustawy się uczyć, więc prawo nie jest dla mnie większym problemem

może są jakieś konkretne ustawy regulujące sprawy finansowe i bankowe?

może jakieś
blogi/artykuły/książki? tak żebym miał coś na wakacje do poduchy
16 lip 22:28
Johny: Janek191 − dzięki wielkie, na pewno sięgnę

oczywiście odpoczywam, ale chciałbym też na nudę
i naprawdę wolną chwilę mieć coś do poczytania związanego z moim kierunkiem studiów

chcę
się wkręcić

może ktoś coś na umcs?
16 lip 22:34
Godzio:
Co do ECTS
Każdy przedmiot ma ileś tam punktów ECTS. Do zaliczenia semestru potrzebujesz około 20 − 30
ECTS (to już uczelnia ustala). Są jakieś limity deficyty − po przekroczeniu podanie o
zwiększenie deficytu lub dziekanka
16 lip 22:35
sushi_ gg6397228:
poczytaj Prawo bankowe, przynajmniej będziesz wiedziec, kto może używać słowa "kredyt"
16 lip 22:36
Basiek: Spróbuj może Owsiak: "Podstawy nauki finansów", chyba nic nie pochrzaniłam. Dobra książka. Z
rachunkowości żadnego fajnego podręcznika nie widziałam.
16 lip 22:49
sushi_ gg6397228:
z rachunkowosci− to kazda uczelnia ma skrypty− poszukaj jakis prof. na uczelni i potem ich
bibliografie
16 lip 22:51
16 lip 22:53