Rezygnować ze studiów czy walczyć dalej?
Nieznajomy : Tak jak w temacie zdaję sobie sprawę z tego ,że jest to forum poświęcone rozwiązywaniem zadań z
matemtyki ale muszę to w końcu komuś powiedzieć . Stoję przed trudnym wyborem ,którego później
mogę żałować . Otóż w trakcie sesji nie udało mi się prawie nic zaliczyć − zaliczyłem zaledwie
jednego kolokwium i egzamin (dopiero za trzecim podejściem , myślę ,że to 3 było z litości
,aby uniknąć poprawki wrześniowej). Po za tym z wszystkiego mam 2.0 W piątek mam następny
egzamin i poprawę kolokwium a za tydzień poprawę kolejnego kolokwia . Jednak zastanawiam się
czy jest sens to wszystko ciągnąć , czy tracić całe wakacje na uczenie się na przynajmniej 3
egzaminy , czy nie lepiej rzucić tych studiów w cholerę i zacząć nowy kierunek ,który chodź
trochę by mnie interesował ? Zdaje sobie z tego sprawę ,że nikt za mnie decyzji nie podejmie ,
chodź wolę posłuchać opinii obcej osoby niż np. zdania rodziców . Ja jestem w kropce − z
jednej strony chciałbym dalej studiować ,ale kompletnie mnie ten kierunek nie interesuje z
drugiej zaś strony szkoda mi tych pieniędzy ,które włożyłem w te studia . Nie wiem już co mam
robić
Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi .
2 lip 21:09
albertqwert: co studiujesz
2 lip 21:10
jakubs: Idź i studiuj to co lubisz, co Cię interesuje. Wtedy z chęcią będziesz uczył się tego, co
musisz zdać, a nawet więcej niż studia wymagają. Nie zawsze program studiów odpowiada w 100%,
ale ciężko znaleźć taki kierunek. Zawsze trafi się jakiś przedmiot, którego nie lubimy, ale
trzeba się nauczyć i egzamin zdać.
Powodzenia
2 lip 21:26
albertqwert: @jakubs
mówisz jak mędrca, i chyba tak jest
2 lip 21:30
Nieznajomy : albertqwert: Finanse i Rachunkowość , jedynym plusem tych studiów jest to ,że udało mi się
znaleźć staż pod ten właśnie kierunek .
2 lip 22:03
Nieznajomy : Jakubs : Przemyślę to jeszcze , w sumie gdyby to były studia dzienne już dawno temu bym
zrezygnował i od października rozpoczął zupełnie nowy kierunek nie związany z rachunkowością ,
ale to są studia zaoczne i wydałem na nie prawie 4 tysiące i żeby było tego mało zapłacili mi
za nie rodzicie ...
2 lip 22:06
jakubs: Szkoda pieniędzy, ale trudno się mówi, człowiek popełnia błędy. Rekrutacja 2014/2015 już trwa,
przemyśl na spokojnie co chcesz w życiu robić i podejmij odpowiednią decyzję tak abyś zdążył
jeszcze na tegoroczną rekrutację.
Żaden ze mnie mędrca, jestem szarym maturzystą
2 lip 22:20
Basiek: A który to rok? Gdzie studiujesz? I jak możesz mieć problem ze zdaniem tego?
2 lip 22:39
Nieznajomy : Basiek jestem na pierwszym roku i studiuje w Krakowie . Mam problem ze zdaniem co w tym
dziwnego ?
4 lip 23:19
Nieznajomy : Jakubs : na pewno nie poszedłbym na studia dzienne w grę wchodzą jedynie studia zaoczne .
4 lip 23:19
Basiek: FiR na UEKu?
4 lip 23:25
Nieznajomy : tak na Ueku nie wiem co w tym dziwnego ,że na zaocznych nie zalicza się sesji to ,że płaci się
wykładowcom to wcale to nic nie zmienia podobnie jak na dziennych można odpaść ...
14 lip 23:43
Mila:
To są dobre studia, często na początku, gdy są trudności przychodzi zniechęcenie,
ale tak jak pisze Basiek, trzeba pokonać trudności.
Na innych studiach możesz też mieć trudności.
Gdy zabierzesz się do intensywnej pracy, to zacznie Ci się podobać ten kierunek.
A tu połowa miesiąca upłynęła, a Ty masz ciągle dylemat.
14 lip 23:50
b.: > Ja jestem w kropce − z jednej strony chciałbym dalej studiować ,ale kompletnie mnie ten
kierunek
> nie interesuje z drugiej zaś strony szkoda mi tych pieniędzy ,które włożyłem w te studia
Skoro Cię nie interesuje, znajdź inny. Możesz też np. znaleźć pracę, a na studia wrócić po
pewnym czasie, po zastanowieniu się.
Polecam lekturę artykułu:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Aukcja_o_dolara
Ten schemat myślenia (szkoda tego, co już się zainwestowało, więc ładujmy dalej, niech się
zmarnuje więcej
) pojawia się niestety bardzo często... (kilka przykładów: Twoje rozpoczęte
studia, stadiony piłkarskie zbudowane na jakąś imprezę przynoszące potem olbrzymie straty,
wojna np. w Wietnamie)
15 lip 00:18
5-latek: Przepraszam Cie Nieznajomy ze tak teraz napiszse .
Jesli to bylo ambicja Twoich rodzicow a nie Twoja zeby studiowac to tak wlasnie sie konczy .
tak jak pisze b znajdz sobie prace i potem ewentualnie zdecydujesz czy sie nadajesz na
studia .
Duzo moich kolegow i kolezanek bylo w takim polozeniu jak TY (ambicja rodzicow , presja
srodowiska (bo taki zdolny a na studia nie idzie )
Zaoczne studia tez sa ciezkie . Wiem cos o tym .To nie jest zabawa gdzie w gre wchodzi ciezko
zarobiony pieniadz Twoich rodzicow ,czy Twoj na zaocznych(srednio 2000zl za semestr − tyle
placi syn mojego brata na uczelni w Nysie ) + inne wydatki z tym zwiazane
Konczac . Prawda jest brutalna . Nie radzisz po prostu sobie . Po co wpadac w coraz wieksza
flustracje ze sie po raz kolejny nie zdalo . Mozesz przez to miec wieksze klopoty
Zeby tylko jeden czy dwa przedmioty to ja bym walczyl ale wszystkie ? Nie ma sensu zadnego
Ale to jest tylko moje zdanie . Pozdrawiam i zycze CI powodzenia jakakolwiek decyzje
podejmiesz
15 lip 09:53
tyu: a ja mam inne zdanie, który powiedział mi mój kolega, który studiował na politechnice.
"jeśli cię wywalają drzwiami, to wchodzisz oknem, jeśli cię wywalają oknem, to wchodzisz
kominem". Ja sobie to wziąłem do serca, bo kolega, który mi to mówił, był w klasie
humanistycznej, a skończył PW, tylko też musiał się nieźle wziąć za matmę
.
Nie ma czegoś takiego, co osiągnął jeden człowiek, a drugi tego osiągnąć nie może. Im szybciej
to zrozumiesz tym lepiej. Jednym przychodzi to łatwiej (vide film "Buntownik z wyboru), a
innym trudniej.
Powiem Ci co już wiesz − musisz się bardziej przyłożyć do nauki i wtedy będziesz zaliczał koła
i egzaminy.
15 lip 20:46
Nieznajomy : Bardzo dziękuję za wasze odpowiedzi . Podjąłem decyzję mam jeszcze po jednym terminie z każdego
przedmiotu niestety dopiero we wrześniu ,ale chcę zaryzykować i podejdę do każdej poprawki .
Oczywiście nauczony . Już nawet rozpracowałem sobie to wszystko , naukę rozpocznę końcem lipca
nie będzie to nauka dniami i nocami tylko na spokojnie , nie na wariackich papierach po np.
godzinie dziennie . Jeśli uda mi się wszystko pozaliczać zostaje i studiuje dalej , jeśli nie
uda mi się zaliczyć jednego przedmiotu biorę warunek (tym razem już za moje pieniądze nie za
rodziców ) . Jeśli nie uda mi się zaliczyć więcej niż jednego przedmiotu rzucam to w cholerę i
rozpocznę zupełnie inny kierunek .
15 lip 23:07
5-latek: tak z ciekawosci . Co teraz studiujesz?
15 lip 23:11
Basiek: @Nieznajomy − UEK jest specyficzny. Uczysz się na podstawie testów z poprzednich lat itd.,
prawda?
Często mając mnóstwo wiedzy, ale bez odpowiedniego przygotowania, zwyczajnie się tego nie
zdaje.
15 lip 23:11
Hugo: Basiek
!
15 lip 23:22
Basiek: Tak, dużo miłości.
15 lip 23:32
Hugo: hyhy <3
teza na dziś.
Powinno sie najpierw określać dziedzine a potem dopiero funkcje... !
15 lip 23:50
5-latek: Hugo ale czasami to jest niewykonalne
Sprobuj wyznaczyc dziedzine tego
log3(9x+0,5+log9 x )>=2x
16 lip 00:05
5-latek: No i co ? Zostawisz czy bedziesz liczyl bez dziedziny i sprawdzisz rozwiazania na koncu ?
16 lip 00:10
Hugo: kiedy to było... MOGĘ SPRÓBOWAĆ
log
3(9
x+0,5+log
9 x ) ≥ 2x
x>0 i x=/=1?
16 lip 00:31
5-latek: I komentarz : Pelne okreslenie dziedziny wymagaloby rozwiazania nierownosci 9
x+0.5+log
9
x >0 co jest
niewykonalne
16 lip 00:36
Hugo: heh
16 lip 00:58
Hugo: ogladam te wyklady i znowu cos sie nauczylem, f. cyklometryczne to odwrotne do tryg !
... a
nie wiedzialem
16 lip 01:01
Nieznajomy : Basiek niestety nie , szukałem wszędzie egzaminów z danego przedmiotu i nic nie znalazłem
widocznie mam pecha co do wykładowców
16 lip 09:32
Nieznajomy : Hugo : po co wrzucasz tutaj zadania ?
16 lip 09:33
Nieznajomy : 5−latek pisałem wyżej ,że Finanse i Rachunkowość
16 lip 09:40
Basiek: Jak mi podasz jakiś kontakt, to może ja coś znajdę. Ew. doinformuję Cię, jak znaleźć. Otóż, nie
spotkałam się, żeby gdzieś nie było jakichś pytań z lat ubiegłych. A co smutniejsze (albo nie)
− pokrywają się one zazwyczaj w dużym stopniu.
Często te pytania są tak kosmiczne, że cała grupa rozwiązuje je kilka dni i nie można się
połapać używając wszystkich materiałów i internetu. Nic dziwnego, że masz problem.
16 lip 10:28
Nieznajomy : a gdzie to trzeba szukać ? przeszukiwałem chomikuj różne strony i nic nie znalazłem ,parę osób
pisało także na forach na fejsie i rzadko kto miał jakieś materiały , testy itp.
16 lip 10:47
Hugo: Witajcie
16 lip 10:48
Basiek: Albo masz dziwną grupę, albo kiepskich znajomych. Wybacz szczerość.
Najczęściej wszystko opiera się na wymianie pokoleniowej, czyli materiały od kogoś rok
starszego. I bardzo często wystarczy "zapytać" na fb, zawsze ktoś się podzieli. Coś czasem
(ale rzadko) jest na chomikuj. Z tego, co mnie wiadomo, to gdzieś kiedyś było całkiem dobrze
rozbudowane forum FiR−u, tylko że zamknięte, jak ktoś miał dostęp, no to brał materiały, a
teraz są gdzieś na dyskach ludności.
Swoją drogą, który potok?
16 lip 10:56
Hugo: Nieznajomy nie ma znajomych na fb.. nie dręcz go
16 lip 11:05
Hugo: Basia
16 lip 11:05
Basiek: Ty też.
16 lip 11:06
Hugo: //Robicie coś tam do przodu na studia ;x?
16 lip 11:10
Nieznajomy : Niestety trafiłem na grupę ,która zawsze dowiaduje się o wszystkim "za pięć dwunasta" .
Mogłabyś mi podać linka do tego forum ,może uda mi się do niego zapisać i tam znajdę jakieś
przydatne marteriały . Z góry dziękuję
16 lip 14:55
Nieznajomy : Podejrzewam ,że jesteś starsza ode mnie i trochę już tam studiujesz . Czy mogłabyś mi napisać
coś o przedmiotach w 3 semestrze , podobno ,że ekonometria jest trudna ? Wiem wiem , nie
zdałem jeszcze przedmiotów ze semestru drugiego ,ale chciałbym wiedzieć co będzie mnie jeszcze
czekało .
16 lip 14:58