logarytmy
tyu:
proszę o wskazanie błędu
1/ log
3x+ log
23x+ log
33x+...<1
2/ q=a
1=log
3x S<1
| | log3x | |
3/ |
| <1 i t=log3x |
| | 1− log3x | |
| | t | | t | | 1−t | |
4/ |
| <1 |
| − ( |
| ) <0 |
| | 1− t | | 1− t | | 1− t | |
5/ 0< 2t
2−3t+1
| | 1 | | 1 | |
6/ t1= |
| t2=1 t∊(−∞; |
| ) u (1;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
7/ log3x< |
| log3x<log3√3 x<√3 |
| | 2 | |
8/ log
3x>1 log
3x> log
33 x>3
| | 1 | |
a wynik to x∊( |
| ; √3 ) czyli źle wyliczyłem pierwiastki, ale gdzie jest błąd  |
| | 3 | |
13 lip 17:06
Janek191:
log3 x = q
więc
I log3 x I < 1
13 lip 17:08
tyu: a dlaczego jest taka zależność I log3 x I < 1 bo nie rozumiem
13 lip 17:11
Janek191:
Suma nieskończonego ciągu geometrycznego
| | a1 | |
S = |
| , gdy I q I < 1 |
| | 1 − q | |
13 lip 17:15
13 lip 17:23
Janek191:
Jeżeli mamy sumę nieskończonego ciągu geometrycznego o ilorazie q, to musi być I q I < 1
W podanym przykładzie − też
Do logarytmów i funkcji trygonometrycznych musimy zastosować dodatkowe założenia.
13 lip 17:29
tyu:

czyli dochodzi jeszcze
log
3x<1 v log
3x>−1
| | 1 | |
log3x<log33 v log3x> log3 |
| |
| | 3 | |
B= 1
C=
√3
D= 3
13 lip 17:34
tyu: ale nadal nie wiem, czy dobrze robię
13 lip 17:38
Janek191:
Nie ∨ , tylko ∧
13 lip 17:39
Janek191:
a
1 = log
3 x ; x > 0
q = log
3 x , więc − 1 < log
3 x < 1
| | log3 x | |
S = |
| < 1 ; t = log3 x − 1 < t < 1 |
| | 1 − log3 x | |
t*( 1 − t) < ( 1 − t)
2
t − t
2 < 1 − 2t + t
2
0 < 1 − 3 t + 2t
2
2 t
2 − 3 t + 1 > 0
itd.
13 lip 17:46
Janek191:
Wychodzi, że x ∊ ( 13; √3 )
13 lip 17:53
tyu:

wyszedł mi prawidłowy wynik, ale proszę o sprawdzenie rysunku, czy taki powinien wyjść
B=
√3
C=3 (liczbę 3 mam z dwóch nierówności, więc mam ją w dwóch przypadkach x > 3 i x<3)
13 lip 18:00
Janek191:
Czy wszystko już jasne ?
13 lip 18:00
Janek191:
Skąd to 3 ?
13 lip 18:02
tyu: tak, mam nadzieję, że tak. Dziękuję
13 lip 18:02
tyu: | | 1 | |
no bo jest po rozwiązaniu nierówności t∊(−∞; |
| ) u (1, +∞) |
| | 2 | |
czyli t< 0,5 i t>1 log
3x>1 log
3x>log
33 x>3 to jeden przypadek
13 lip 18:04
tyu: a drugi przypadek to q<1 i q>−1
zatem log3x<1 log3x<log33 x<3
13 lip 18:06
tyu: czy ta trójka nie powinna tu wyjść
13 lip 18:07
Janek191:
2 t
2 − 3 t + 1 > 0
Δ = 9 − 4*2*1` = 1
| | 3 − 1 | | 1 | | 3 + 1 | |
t = |
| = |
| lub t = |
| = 1 − odpada, bo t ma być < 1 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Mamy zatem
| | 1 | |
t < |
| i t > − 1 − z założenia |
| | 2 | |
czyli
log
3 x < 0,5 ⇒ log
3 x < 0,5 log
3 3 = log
3 √3 ⇒ x <
√3
oraz
| | 1 | | 1 | |
log3 x > − 1 ⇒ log3 x > − 1log3 3 = log3 |
| ⇒ x > |
| |
| | 3 | | 3 | |
====================
13 lip 18:07
Mila:

Abyś mógł obliczyć sumę nieskończonego ciągu geometrycznego, to musi być spełniony warunek
|q|<1,
| | a1 | |
Wtedy S= |
| a jest to granica ciągu: |
| | 1−q | |
dla q, takiego, że |q|<1 mamy że lim
n→∞(q
n)=0
Ponieważ q w Twoim zadaniu wyraża się za pomocą logarytmu , to musisz dołączyć warunek na
dziedzinę logarytmu.
q=log
3(x)
1) x>0 i −1<log
3(x)<1⇔
log
3(x)>log
3(3
−1) i log
3(x)<log
3(3
1) i x>0⇔
D:
| | 1 | |
x∊( |
| ,3) i to jest dziedzina nierówności |
| | 3 | |
| | log3(x) | |
2) S= |
| <1 |
| | 1−log3(x) | |
log
3(x)=t
(2t−1)*(1−t)<0 parabola skierowana w dół⇔
| | 1 | |
log3(x)<log3(31/2) lub log3(x)>log3(3) i x∊( |
| ,3)⇔ |
| | 3 | |
| | 1 | |
(x<√3 lub x>3) i x∊( |
| ,3)⇔ |
| | 3 | |
13 lip 18:08
tyu: teeeraz rozumiem. Czyli t ma być koniecznie mniejsze od 1. Dziękuję bardzo za pomoc
13 lip 18:11
tyu: Czyli tutaj muszę dodać ten warunek na dziedzinę logarytmu i warunek IqI<1. Co da mi dziedzinę.
A potem liczę sobie nierówność i rysuję parabolę i ma wynik.
Dziękuję za pomoc Janek191 i Mila
13 lip 18:17
Mila:
Najpierw dziedzina, a potem rozwiązujemy równanie, czy nierówność.
13 lip 18:19
tyu: a ja myślałem, że to takie proste

Chociaż jak się wie o jak to liczyć to jest to proste
13 lip 18:20
pigor: ..., cześć
Mila ; pozdrawiam; no właśnie
"
Najpierw dziedzina, a potem rozwiązujemy równanie, czy nierówność.

"
jestem całkowicie
ZA i pozwól, że przy tej okazji dodam, że
mówimy wtedy o
metodzie równań (nierówności) równoważnych
którą staram się jak najczęściej stosować ...

; jej przeciwieństwem jest
metoda analizy starożytnych, którą stosuję w prostych przypadkach. ...
13 lip 19:15
Mila:
Witam pigor.
Oczywiście masz rację pigor, czasem metoda starożytnych i sprawdzanie, najczęściej tam,
gdzie kłopot z dziedziną .
Ty to wyraźnie zawsze zaznaczasz i pięknie rozwiązujesz.
13 lip 19:22
pigor: ..., dziękuję, ...

staram się, a zawdzięczam, to starszemu bratu
Jacek (Piotr) i mojemu nauczycielowi w L.O. prof. Zbigniew Chmielnicki .
13 lip 19:38