logarytmy i ciągi
tyu :
| | 2 | |
1+log2sin2x+log22sin2x+log32sin2x+.... = |
| dla x∊<0;π> |
| | 3 | |
| | 2 | |
to jest ciąg, gdzie a1=1 q=log2sin2x S= |
| |
| | 3 | |
| | √2 | |
obliczyłem sobie, że 2sinx= |
| |
| | 2 | |
| | π | | 1 | |
później 2sinx= |
| / * |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | π | |
sinx= |
| ale gubię jeden wynik, bo |
| | 8 | |
13 lip 14:48
pigor: nie myl sinx ze zmienną x , a co do
równania:
sinx=a ⇔ x= α+2kπ
lub x=π−α+2kπ, gdzie k∊C=0,±1,±2, ...
u siebie liczysz prawdopodobnie tylko dla k=0. ...
13 lip 15:09
unknown: bo sin(180 − α) to sinα
13 lip 15:14
unknown: tu ma podany przedział : (0,π)
13 lip 15:25
tyu: zauważyłem, że popełniłem błąd.
ja to liczyłem tak
| 2 | | 1 | |
| = |
| t= log2sin2x |
| 3 | | 1− t | |
| | 1 | |
2(1−t)=3 2−2t=3 −2t=1 t=− |
| |
| | 2 | |
znalazłem podobny przykład w zeszycie na rozwiązanie tego sinusa
| | √2 | | √2 | |
sin2x= |
| i 2x=α ⇒ sinα= |
| ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 3π | |
α= |
| +2kπ v α= |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
2x= |
| +2kπ / :2 v 2x= |
| +2kπ / :2 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
x= |
| + kπ v x= |
| + kπ |
| | 8 | | 8 | |
tylko w mojej odpowiedzi jest dodatkowo kπ, a w tej z książki nie ma. Czy to zmienia wynik
13 lip 16:13
tyu: a zauważyłem, że x∊<0;π>, więc w odpowiedzi nie będzie tych +kπ
13 lip 16:14
Piotr 10: Oczywiście, że ich nie będzie
13 lip 19:28