logarytmy
tyu:
| | 3 | |
mają taką nierówność 6− |
| < 2t −1 czy aby to obliczyć muszę pomnożyć przez t czy t2 |
| | t | |
to jest nierówność z tego zadania
https://matematykaszkolna.pl/forum/62266.html
post z tą nierównością zamieścił
Godzio o 15:49 w
dniu 01 listopada 2010.
Pomoże ktoś ?
12 lip 11:40
tyu: mając*
12 lip 11:41
tyu: rozwiązałem.
12 lip 11:51
Hajtowy:
6t − 3 < 2t2 − 1
2t2 − 6t + 2 > 0
t2 − 3t + 1 > 0
Δ=...
t1=...
t2=...
12 lip 13:02
ICSP: −1 * t = −1 ?

Mnożenie przez t jest ryzykowne. Osobiście pomnożyłbym przez t
2
12 lip 13:12
tyu: właśnie widziałem chyba ten przykład w necie i osoba mnożyła tylko przez t1 i zgubiła część
rozwiązań. Dzięki za zainteresowanie.
12 lip 14:49