[C[logarytmy poziom hard- studia]]
niewiem: 0,2
6−3log4x>
3√0,0082log4x−1 Pierwsze przeksztalcenie robie takie ;
log
0,23√0,0082log4x−1>6−
3log4x I potem nie wiem co dalej
1 lis 14:58
niewiem: Pomoze ktos
1 lis 15:45
think: ja bym na Twoim miejscu wybrała trochę inne rozumowanie
0,26 − √log43x > (0,0082log4x − 1)1/3
0,26 − √log43x > ((0,23)2log4x − 1)1/3
0,26 − √log43x > ((0,22log4x − 1)3)1/3
0,26 − √log43x > 0,22log4x − 1
dalej spróbuj już to samodzielnie rozwiązać
1 lis 15:46
think: jak to mówią: mówisz i masz
1 lis 15:47
Godzio:
x > 0, x ≠ 1 (dla 1 licznik byłby zerem)
0,2
6 − 3/log4x >
3√0,0082log4x − 1
najpierw trzeba sprowadzić to tej samej podstawy
3√0,008 = 0,02
0,2
6 − 3/log4x > 0,2
2log4x − 1 − 0,2 < 1 więc trzeba zmienić znak nierówności
| | 3 | |
6 − |
| < 2log4x − 1 teraz podstawienie log4x = t i liczysz dalej |
| | log4x | |
Jak jeszcze będą jakieś problemy to pisz
1 lis 15:49
niewiem: A wiec jezeli mam pierwiastek z calego rownania po prawej to moge wyciagac tylko pierwiastek z
0,008? a jego potego moge zostawic tak?
1 lis 16:03
Godzio:
tak, zobacz na ten przykład:
3√a = a
1/3 −− to chyba wiesz
więc jak mamy:
3√am = (a
m)
1/3 = (a
1/3)
m = a
1/3 * m
więc do wyboru do koloru
1 lis 16:09
niewiem: Rozwiazaniem tego rownania jest x ⊂ (0;2) \ {1} i (64;+∞)?
1 lis 16:14
Godzio: tak
1 lis 16:16
niewiem: Swoja droga nie wiem jak wpadasz na rozwiazania tych zadan ale jedno wiem musisz byc
genialny/lna
1 lis 16:16
Godzio:
Mam po prostu wprawę w robieniu zadań, nie trzeba być genialnym
1 lis 16:21
niewiem: To powiesz mi jeszcze gdzie robie blad w zadaniu takim:
log
x2−x(x+3)<1
| | 1−√5 | |
Pierwsze wyznaczam dziedzine i wychodzi D= (−3;0) \{ |
| } i (1;+∞)\{ 1+√52 }
|
| | 2 | |
i potem robie tak
(x
2−x)
1< x−3
i licze z tego delte i zle wychodzi

czyli z tej delty wynik jest (−1;3)... Wiec gdzie
pokrecilem moze wiesz?
1 lis 16:30
niewiem: w ostatnim dzialaniu jezt (x2−x)1< x+3 sory pomylka w przepisywaniu
1 lis 16:31
Godzio: tu tak nie można,
tutaj trzeba zamienić 1 na logx2 − xx2 − x
i rozpatrywać 2 przypadki gdy
0 < x2 − x < 1 −− wtedy w tym przedziale iczysz
x + 3 > x2 − x
i
x2 − x > 1
x + 3 < x2 − x
1 lis 16:35
think: po pierwsze są dwa przypadki
1o x2 − x ∊ (0,1)
wtedy
logx2−x(x+3)<1
logx2−x(x+3)<1logx2 − x(x2 − x)
x + 3 > (x2 − x)
2o x2 − x > 1
x + 3 < (x2 − x)
1 lis 16:38
niewiem: Hmmm dziwne.... czyli jaka lamie regule jak tak chce wyliczyc?
1 lis 16:41
Godzio:
po pierwsze nie wiesz jaka jest podstawa, a od niej zależy znak nierówności
1 lis 16:47
niewiem: Po czym poznaliscie ze trzeba liczyc 2 przypadki
1 lis 16:47
niewiem: mhm czyli jak nie znamy podstawy logarytmu w nierownosciach to trzeba liczyc 2 przypadki?
1 lis 16:48
think: tak
1 lis 16:53
think: bo w podstawie równie dobrze może być liczba z przedziału (0,1) jak i liczba większa od 1, a w
zależności od tej właśnie liczby zmienia nam się znak nierówności...
1 lis 16:54
think: tym bardziej, że dziedzina nie wykluczyła nam żadnej z tych możliwości...
1 lis 16:56
niewiem: A wiec odpowiedz do tego zadania jest D (−3;−1) i (−1;0)/{
1−√52 } i (1;+∞) \ {
1+√52 ;3 )
1 lis 17:01
think: logx2−x(x+3)<1
z tego co się orientuję to dziedzina to takie 3 warunki:
x2 − x > 0
x2 − x ≠ 1
x + 3 > 0
1 lis 17:20
think: czyli dziedzina to
| | 1 − √5 | | 1 − √5 | | 1 + √5 | | 1 + √5 | |
x∊ (−3, |
| ) ∪ ( |
| , 0) ∪ (1, |
| ) ∪( |
| , ∞) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
1 lis 17:24
Mo: X=2 do potegi 3y+1
16 paź 12:53
mw niewiem: zbadać momotoniczność ciągów;
| | 1+2+3+...+n | | n−1 | |
a) an = |
| − |
| |
| | n2 | | n | |
2 lis 09:31
2 lis 09:33
mw niewiem: C)cn=(n+1)!+n!(n+1)! −n!
D)dn=√2n2+5 − √2n2
E)en=n√7−3
F)fn=log4(n+2)
2 lis 09:53
mw niewiem: G)an=7nn!
H)bn= 4n2+13 n2+2
I) bn = n+32n+5
2 lis 09:58
mw niewiem: znaleść granice ciągu
A)lim
n→
∞=
n3+2n2+1n+3n3
B)lim
n→
∞=
2−5n−10n23n+5
C) lim
n→
∞=
√1+2+...+nn
D)lim
n→
∞=
3n2−√n3+1n2−2n+4
E)lim
n→
∞= (
√n4+n2−
√n4−n2)
F)lim
n→
∞= (
√16n2+5n+4 − 4n)
G)lim
n→
∞=(
√n2+2n+7 −
√n2−13n+2)
H)lim
n→
∞=[
√2+n+n2 −
√(n+1)2+2]
| | √n2+5−n | |
I)limn→∞= |
| |
| | √n2+2−n | |
| | √n2−2−√n2+3n | |
J)limn→∞= |
| |
| | n−√n2+1 | |
K)lim
n→
∞= [
√4n2+5 − 2n]
M)lim
n→
∞= (n−
√n2+5n)
| | 22n+3 − 3 | |
N)limn→∞= |
| |
| | 5−3*4n | |
2 lis 10:50
mw niewiem: przykładowe
zbadac momotonicznośc ciągu
a
n= 3−
12n+1
obliczyć granice ciągu
A) lim
n→
∞=
√2+n+n2 −
√(n+1)2+2
| | 3n2+2n | |
B) limn→∞= ( |
| )9n+7 |
| | 3n2 +1 | |
c) lim
n→
∞=
n√(13)n +( 1e)n +( 1π)n
2 lis 10:59
Janek191:
Granice:
| | n3 + 2n2 + 1 | | 1 + 2n + 1n3 | |
a) an = |
| = |
| |
| | n + 3n3 | | 1n2 + 3 | |
więc
| | 1 + 0 + 0 | | 1 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 0 + 3 | | 3 | |
n→
∞
2 lis 11:10
Janek191:
c)
| | √1 + 2 + 3 + ... + n | | √ 0,5 n*(n + 1) | | √ 0,5n2 + 0,5 n | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | n | | n | | n | |
Dzielimy licznik i mianownik przez n ( czyli pod znakiem pierwiastka dzielimy przez n
2 ):
| | √ 0,5 + 0,5n | |
an = |
| = √ 0,5 + 0,5n |
| | 1 | |
więc
| | 1 | | √2 | |
lim an = √0,5 = √12 = |
| = |
| |
| | √2 | | 2 | |
n →
∞
2 lis 11:26
Janek191:
e)
| | a2 − b2 | |
Korzystamy z wzoru a − b = |
| |
| | a + b | |
Mamy
| | n4 + n2 − ( n4 − n2) | |
an = √ n4 + n2 − √n4 − n2 = |
| = |
| | √n4+ n2 + √n4 − n2 | |
| | 2n2 | |
= |
| = ( dzielimy licznik i mianownik przez n2 ) |
| | √ n4 + n2 + √n4 − n2 | |
| | 2 | |
= |
| |
| | √ 1 + 1n2 + √ 1 − 1n2 | |
więc
| | 2 | | 2 | |
lim an = |
| = |
| = 1 |
| | √1 + √1 | | 2 | |
n →
∞
2 lis 11:32
Janek191:
π ≈ 3,14 e ≈ 2,72
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Z liczb |
| , |
| , |
| największa jest |
| . |
| | 3 | | e | | π | | e | |
2 lis 13:04
Janek191:
π ≈ 3,14 e ≈ 2,72
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Z liczb |
| , |
| , |
| największa jest |
| . |
| | 3 | | e | | π | | e | |
b
n =
n√ ( 13)n + ( 1e)n + (1π)n
Niech
| | 1 | |
an = n√ ( 1e)n = |
| , cn = n√ 3 *(1e)n |
| | e | |
Mamy
a
n ≤ b
n ≤ c
n oraz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim an = |
| , lim cn = |
| *1 = |
| |
| | e | | e | | e | |
n →
∞ n →
∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
n →
∞
===============
2 lis 13:11
Janek191:
π ≈ 3,14 e ≈ 2,72
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Z liczb |
| , |
| , |
| największa jest |
| . |
| | 3 | | e | | π | | e | |
b
n =
n√ ( 13)n + ( 1e)n + (1π)n
Niech
| | 1 | |
an = n√ ( 1e)n = |
| , cn = n√ 3 *(1e)n |
| | e | |
Mamy
a
n ≤ b
n ≤ c
n oraz
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim an = |
| , lim cn = |
| *1 = |
| |
| | e | | e | | e | |
n →
∞ n →
∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
n →
∞
===============
2 lis 13:13
Mimko: 3 1/3−1/3×6+4 jak to rozwiązać
9 paź 19:44