uklad rownan macierze wyznaczniki podstawianie
Algebra: Układzik równań dla ambitnych , prosze o metode wyznacznikow i podstawiania
(x−2)2−2(x−2y) = 1−(3−x)(3+x)
2x+y = 4
11 lip 21:06
Mila:
To może najpierw doprowadź do najprostszej postaci.
11 lip 21:07
5-latek: To student prosi o rozwiazanie takiego prostego ukladu ?
Uporzadkuj 1 rownanie najpierw
11 lip 21:09
Algebra: −4x+4y=−12 m wyszlo w pierwszym
11 lip 21:12
Algebra: i nie student, licealista
11 lip 21:12
11 lip 21:14
wiking:
Śmiechu warte ! zakres gimnazjum
11 lip 21:16
Algebra: pierwsze rownanie rozpisalem tak: x2−2x+4−2x+4y=1−(9−x2) potem zredukowalem x−sy kwadrat i
wyrazy podobne pozostale
11 lip 21:16
Algebra: matura ale tu niema jak do tego sie doszlo a wykresem nie chce bo nie zawsze warto i poco tyle
rysowac lepiej policzyc
11 lip 21:18
Algebra: wiking a mam takie cos w ksiazce zbior zadan wyd pazdro do 2 liceum
11 lip 21:19
Algebra: To pomoze mi ktos?
11 lip 21:19
wiking:
1)po wykonaniu działań i uporządkowaniu:
3x−2y=6
2)2x+y= 4
odp: x=2, y=0
11 lip 21:21
Mila:
(x−2)2−2(x−2y) = 1−(3−x)(3+x)
2x+y = 4
x2−4x+4−2x+4y=1−(9−x2)⇔−6x+4y+4=1−9+x2⇔−6x+4y=−12 /:(−2)
2x+y=4
3x−2y=6
2x+y=4 /*2
3x−2y=6
4x+2y=8 dodaję stronami
7x=14⇔x=2
3*2−2y=6
y=0
odp.
x=2
y=0
Po co chcesz metodą wyznaczników?
11 lip 21:24
Algebra: czemu 3x−2y=3 jak doszedles do tego?
11 lip 21:26
5-latek:

no to mamy taki uklad rownan
{−4x+4y=−12
{2x+y=4
Terazz obacz z e1 rownanie mozemy podzielic np przez (−4) i mamy taki uklad wtedy
{x−y=3
{2x+y=4
{−y=3−x
(2x+y=4
{y=−3+x
{y=4−2x
{y=x−3
(y=4−2x
Masz rozwiazanie graficzne
Jesli chcesz algebraicznie to wyznacz np x z 1 rownaia i podstaw do drugiego
11 lip 21:27
5-latek: Przyjalem Twoje obliczenia ze sa prawdziwe
11 lip 21:28
Algebra: chce tak dla siebie sie tego nauczyc zebym we wrzesniu wiedzial co i jak, a to źle
11 lip 21:29
Mila:
Przecież rozpisałam Ci w trzeciej linijce, poczytaj dokładnie , czego tam nie rozumiesz?
11 lip 21:29
wiking:
5−latek ?
11 lip 21:29
5-latek: wiking Czesc

W koncu trzeba komus wierzyc
11 lip 21:31
Algebra: ale lipa ze mnie pomylilem sie we wzorze skr mnozenia na kwadrat roznicy i niezastosowalem
podwojonego iloczynu w nim
11 lip 21:32
5-latek: To nic nie szkodzi . Ale wiesz przynajmniej gdzie zrobiles blad
11 lip 21:36
Algebra: a wyznaczniki?
11 lip 21:36
matura :
A po co chcesz to robić wyznacznikami ?
Bez sensu jak masz zwykłe podstawienie..
11 lip 21:37
11 lip 21:37
Mila:
Nie odpowiedziałeś na moje pytanie.
Metoda wyznaczników:
3x−2y=6
2x+y=4
wypisujemy wsp. układu.
3 −2
2 1
W=3*1−(−2)*2=3+4=7
W=7⇔W≠0 układ ma dokładnie jedno rozwiązanie
Aby obliczyć W
x zastąpimy pierwszą kolumnę wyrazami wolnymi
6 −2
4 1
W
x=6*1−(−2)*4=6+8=14
Aby obliczyć W
y zastąpimy drugą kolumnę wyrazami wolnymi
3 6
2 4
W
y=3*4−6*2=0
==================
11 lip 21:46
Mila:
Jakoś nie palisz się do tych wyznaczników. Żadnych pytań, żadnych samodzielnych prób.
12 lip 15:07
5-latek: dzien dobry
Milu
I sam ambitny nie chce byc
12 lip 15:52
Mila:
Witaj
5−latku
12 lip 15:58
5-latek: Milu coz ciezko ta geometria teraz wchodzi do glowy
Bede sie bral (moze dzisiaj ) OKrag, kolo, figury ograniczone i nieograniczone
12 lip 16:02