p{U{13n + 1}{52n}}
aaa: Rozwiąż granicę, wszystko pod poierwiastkiem:
11 lip 17:09
11 lip 17:13
unknown: 1/2
11 lip 17:14
12 lip 21:45
12 lip 21:51
12 lip 21:51
mamm: ok dzieki
12 lip 21:52
5-latek: Wczoraj probowalem zwrocic uwage na to samo
bezendu czyli
matura
Przeciez moge ta granice policzyc tak
| | √13n+1 | | √oo | | oo | |
lim−−−oo |
| =lim−−−oo |
| = |
| =oo Jesli nie |
| | √52n | | √oo | | oo | |
moge tak policzyc to dlaczego ?
12 lip 21:55
Mila:
Źle to piszesz 5−latku.
Jakubs ma dobrze, tylko nie trzeba w drugiej linijce pisać lim, bo już tam nie ma
zależności od n.
12 lip 21:58
bezendu:
Przepraszam bardzo mnie wczoraj na forum nie było, dwa takie banalne granice już dawno umiałem
liczyć !
12 lip 22:00
12 lip 22:02
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Wiem ze zle napisalem i to jeszcze do tego napisalem to z premedytacja .
Otoz ani
bezendu ani
jabubs ne pokazal ze w tej granicy otzymujemy symbol
nieoznaczony
i dopiero wtedy mozna to dalej przeksztalcac . Przeciez moge sobie ta granice rowiazac
intuicyjnie
No chyba ze teraz liczy sie inaczej niz ja sie uczylem
12 lip 22:05
bezendu:
Ja podałem tylko wynik, takie granice można policzyć szybko bez żadnego rozpisywania
12 lip 22:06
bezendu:
rysunek
12 lip 22:10
12 lip 22:14
jakubs: Obowiązkowo trzeba pisać, że jest to symbol nieoznaczony ? Ja tego nie piszę, ale chciałbym się
dowiedzieć, czy trzeba to obowiązkowo pisać ?
12 lip 23:08
WueR:
A gdzie to chcesz napisac?
12 lip 23:09
WueR:
| | 1 | |
To tak jakbys przy okreslaniu dziedziny funkcji f(x) = |
| pisal za kazdym razem, ze nie |
| | x | |
dzielimy przez zero, wiec x≠0. Nie ma sensu tak pisac, bo kazdy to wie i w tym przypadku to
jest na tyle elementarne, ze nie ma zadnej potrzeby tak pisac, bo i po co...
12 lip 23:13
jakubs: Dziękuję

Zapytałem dlatego, że
5−latek doczepił się tego w poście z 22:05
12 lip 23:23
5-latek: Moze na ten temat niech wypowie sie
Mila lub
Eta 
Wczoraj pisalem jak ja sie uczylem liczyc
| | 13n+1 | | oo | |
lim−−oo |
| = [ |
| ] i teraz stosuje przeksztalcenia |
| | 52n | | oo | |
Ale mowie . ja takie granice liczylem ostatnio w 1974−75r. Wczoraj sobie wlasnie przypomialem z
ksiazki z ktorej sie uczylem . Byc moze (nie jestem teraz w temacie ) nie stosuje sie takich
zapisow .
12 lip 23:24
unknown: ja ją liczyłem w 1948 ... i też mi wyszło: 1/2 (o czm poinformowałem , chyba wczoraj)
12 lip 23:30
12 lip 23:30
5-latek: NIe zartuj to jestes taki mlody
12 lip 23:31
5-latek: Pozdrawiam
Eta
12 lip 23:43
unknown: w 1955 Kunegundzie wyszło 1/4,ale pkerwiastkowała tylko licznik ( do dzisiaj obstaje przy
swoim)
12 lip 23:43
Mila:
No cóż z kobietami różnie bywało, już dawno poeta napisał "golono, strzyżono".
13 lip 00:02