może ktoś pomoże
michał: rozwiąż równanie cosx1−sinx + cosx1+ sinx =0
10 lip 23:00
sushi_ gg6397228:
dziedzina, potem wspólny mianownik
10 lip 23:01
Janek191:
Napisz ułamki przy użyciu wielkiej litery U.
11 lip 07:24
Random: Pozbądź się ułamków, mnożąc równanie obustronnie razy 1−sinx i 1 + sin x.
Jako, że zero jest zz drugiej strony to zostanie ci cosx*(1−sinx+1−sinx)=0
2cosx=0 ⇒ cosx=0 ⇒ x=π/2 + kπ
gdzie k ∊ C
11 lip 10:20
Random: Pomyłka miało być w nawiasie (1+sinx+1−sinx). Ale i tak nie ma większego znaczenia. Teraz tylko
pomyśl, które rozwiązania wyklucza dziedzina i koniec

.
11 lip 10:21
Mila:
Z.
| | π | |
sinx≠1 i sinx ≠−1⇔x≠ |
| +kπ, k∊C |
| | 2 | |
| cosx*(1+sinx)+cosx*(1−sinx) | |
| =0⇔ |
| (1−sinx)*(1+sinx) | |
| cosx+sinx cosx +cosx−sinx cosx | |
| =0⇔ |
| (1−sinx)*(1+sinx) | |
2cosx=0 i x∊D
| | π | |
x= |
| +kπ∉D ⇔brak rozwiązań. |
| | 2 | |
========================
11 lip 17:36
michał: dziękuję ale mam jeszcze następujące zadania z ktorymi również mam kłopot w rozwiązywaniu
1 sin3x + cos3x = √2
2. cos2x + sin2x = 2x ∊ ≤ − 3π , π2 ≥
proszę o rozwiązanie drugie nie ma rozwiązania
11 lip 19:44
utem:
| | √2 | |
1) sin(3x)+cos(3x)=√2 /: |
| |
| | 2 | |
| √2 | | √2 | |
| sin(3x)+ |
| cos(3x)=1⇔ |
| 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin(3x)*cos |
| +sin |
| cos(3x)=1⇔korzystamy z wzoru sin(α+β)=.... |
| | 4 | | 4 | |
=============
11 lip 20:37
11 lip 20:50
Mila:
| | √2 | |
cos(2x) + sin(2x )= 2 /* |
| |
| | 2 | |
| √2 | | √2 | | √2 | |
| cos(2x) + |
| sin(2x )=2* |
| ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
sin( |
| )*cos(2x)+sin(2x)*cos( |
| )=√2⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
sin(2x+ |
| )=√2 brak rozwiązania, bo √2>1, a wiemy że |sinα|≤1 |
| | 4 | |
11 lip 20:54
michał: w zadaniu 1−szym ma być przyrównane do 2 a nie do 1 i wtedy równanie ma postac
sin(3x + π4) = 2 i co dalej
11 lip 21:24
Mila:
Piszesz o przykładzie 20:37?
| | √2 | |
sin(3x)+cos(3x)=√2 /* |
| |
| | 2 | |
| | √2 | |
tam obie strony mnożę przez |
| a zapisałam przez nieuwagę dzielenie. |
| | 2 | |
11 lip 21:34
Mila:

Gdyby tak było, jak napisałeś 21:24 to brak rozwiążań, bo |sinα|≤1 więc równanie
| | π | |
sin(3x+ |
| )=2 nie ma rozwiązań. |
| | 4 | |
Popatrz na wykres f(x)=sinx
11 lip 21:38
michał: teraz się zgadza przepraszam bo mogłem się sam domyśleć
za wykonanie zadań bardzo dziękuję
jak napotkam na jakiś problem to znów się odezwę
11 lip 21:39
Mila:
11 lip 21:49