ciąg
matura :
oblicz granice
| | 2 | | 2 | | 2 | |
lim= |
| = |
| = |
| ok ? |
| | | | ∞(1+0) | | ∞ | |
10 lip 23:03
10 lip 23:09
10 lip 23:11
jakubs: W sumie tak
10 lip 23:12
matura :
ale dobrze to zrobiłam ?
10 lip 23:13
Marcin: | 2 | | 2 | |
| = |
| = 0 a nie można od razu? |
| ∞+4 | | ∞ | |
10 lip 23:14
Marcin: jooj. nie widziałem waszych wpisów, wybaczcie
10 lip 23:14
matura :
Mila skąd taki wniosek ? Ja dziś dopiero się tego uczę ?
10 lip 23:23
zombi: To nie ucz się schematów, tylko pomyśl. W liczniku mamy stałą liczbę, natomiast mianownik cały
czas rośnie, a im większy mianownik, tym mniejsza liczba, więc nasz ułamek stale maleje, do
zera, którego jednak nigdy nie "dotknie".
10 lip 23:25
10 lip 23:48
matura :
Mila skąd takie wnioski ?
11 lip 17:14
jakubs: Przeczytaj co napisał zombi o 23:25.
11 lip 17:17
matura :
a czemu moje myślenie jest złe ?
11 lip 17:33
jakubs: Według mnie jest Ok
11 lip 17:34
Mila:
matura, Twoje myślenie prawidłowe, ale przeczytaj co napisał zombi.
11 lip 17:37
matura :
czemu maleje do 0 cały ułamek ?
11 lip 17:43
5-latek: itd wiec do jakiej liczby dazy ten ulamek ?
11 lip 17:50
Mila:
Kreska ułamkowa oznacza dzielenie.
Jeśli np. podzielisz 2 przez (10000000+4) , to otrzymasz małą liczbę, tym bardziej otrzymasz
małą liczbę( dążącą do 0) jesli mianownik zwiększysz do nieskończoności , dodanie 4 nie ma
już znaczenia.
11 lip 17:51
5-latek: Dzien dobry
Milu
11 lip 17:53
matura :
bo n∊N więc nie otrzymam liczny ujemnej tak ?
11 lip 17:54
Soul Monster: Nie ponieważ N dąży do +∞.
11 lip 17:58
Mila:

Zasada znaków w ilorazie jest Ci przecież znana.
Wykres funkcji homograficznej też jest Ci znany.
Popatrz na wartości f(x) dla x∊N
+, dążą do zera.
11 lip 18:00
Mila:
Witaj
5−latek
11 lip 18:02
matura :
funkcja homograficzna. Już wszystko jasne, uczę się z kursu e−trapez. Dopiero zaczęłam jak
dowiedziałem się, że mnie przyjęli

Dziękuję.
11 lip 18:17
Mila:
Poczytaj: Analiza 1, Gewert, Skoczylas, jest w pdf.
11 lip 18:20
matura :
Robię zadania z tego kursu najpierw.
11 lip 18:21
matura :
Zobaczyłam tego skoczylasa.. Kresy, zbieżności co to jest wgl
11 lip 18:26
jakubs: Ciągi mające granice nazywa się zbieżnymi, a pozostałe rozbieżnymi.
11 lip 18:30
Mila:
To jest teoria potrzebna do zrozumienia granic. Co będziesz studiować?
11 lip 18:30
11 lip 18:31
matura :
Architekturę.
11 lip 18:32
jakubs: Na YT poszukaj sobie Analiza matematyczna I wydane przez PWr.
Dzięki nim już trochę się nauczyłem
11 lip 18:38
11 lip 18:56
matura :
A po co podajesz mi jakieś książki ? Wystarczy internet i ten skoczylas od Mili. Chodzi mi
tylko o zrozumienie granic
11 lip 18:58
5-latek: Po to wlasnie zebys zrozumiala granice i jak sie takie granice liczy
Tam masz pokazane krok po kroku jak sie liczy ale skoro nie chcesz to jak to mowia [P[Twoj cyrk
twoje malpy]]
11 lip 19:05
matura :
Ja wiem jak sie robi krok po kroku ale pytałam o coś innego.
11 lip 19:07
5-latek: jesli wiesz to poprosze
Znajdz granice lim przy n−−−oo
a
n= U{2n+1)(3n
2+5}
| | 16n2+1 | |
an= √ |
| calosc po pierwiastkiem |
| | n2+7 | |
11 lip 19:15
5-latek: | | 2n+1 | |
Pierwszy ma byc an= |
| |
| | 3n2+5 | |
11 lip 19:15
11 lip 19:19
5-latek: ja sie uczylem tak(dawno )
| | oo | |
Dostaniemy synbol nieoznaczony |
| |
| | oo | |
| | wielomian | |
Mamy tak |
| wiec jesli dostajemy wyrazenie nieoznaczone wiec musimy |
| | wielomian | |
podzielic licznik i mianownik przez najwyzsza potego wystepujaca w mianowniku
najwyzsza potega to n
2
wiec mamy
pisze bez −−− oo
| | 2n/n2+1/n2 | |
ale Ty w zeszycie pisz lim |
| = lim{2/n+1/n2}{3+5/n2}= |
| | 3n2/n2+5?n2 | |
11 lip 19:29
matura :
| | 1 | |
Co Ty za głupoty gadasz licznik 2n+1=n(2+ |
| ) n skróci się z n2 z mianownika i w liczniku |
| | 2 | |
zosatej 2 a nie 0
11 lip 19:32
5-latek: A TY zrobilas tak patrz druga linijka licznik przeciez dostaniesz (oo) bo n−−−−oo wiec
oo*2=oo a nie 2 to samo z mianownikiem przecie oo2= oo *3=oo bo 1/n i 5/n2 dazy do
zera i to nie bedzie Twoja 3 linijka tak jak napisalas
11 lip 19:34
matura :
| n | | 1 | |
| = |
| więc nie dostanę w liczniku ∞ działania na potęgach... |
| n2 | | n | |
11 lip 19:35
5-latek: Wiec tak patrz teraz na swoj post z 19:19 druga linijka
| | 1 | | 1 | |
na licznik przy n −−−oo masz tak n(2+ |
| to oo(2+0) bo |
| dazy do 0 Tak ? |
| | n | | n | |
wobec tego masz oo*2= oo Tak ?
| | 5 | | 5 | |
mianownik n2(3+ |
| ) n2 dazy do oo 3 wiadomo |
| dazy do 0 bo stala przez |
| | n2 | | n2 | |
niewskonczonosc dazy do 0 wiec masz oo*(3+0)=oo*3= dalej nieskonczonosc
| | oo | |
Wiec w drugiej linijce pokazales tyle ze to = |
| i tego nawet nie bylo ptrzeby tak |
| | oo | |
rozpisywac .bo juzw pierwszyj liniujce to widac (jak rozwiazesz kilkanascie przykladow jeszce
to bedziesz widziec od razu )
| | oo | |
Wiec trzecia linujka Twoja powinna byc lim−−−oo = |
| |
| | oo | |
Teraz dopiero dzielisz licznik i mianownik przez najwyzsza potege mianownika
11 lip 19:47
11 lip 19:50
Soul Monster: Matura "Co ty za głupoty gadasz" Naucz się, opanuj liczenie później obrażaj.
11 lip 19:51
5-latek: Z pierwiastkiem to najpierw policz granice pod pierwiastkiem a potem wyciagnij z tego
pierwiastek (wyjdzie ladna liczba −−− 4 )
11 lip 19:55
matura :
Nie obrażam nikgoo to raz, dwa dobrze zrobiłem, trzy nie wcinaj się skoro nie masz nic
sensownego do powiedzenia...
11 lip 19:56
11 lip 19:59
5-latek: Teraz obrazilas . Wiec zyj sobie w swoim przekonaniu ze masz dobrze.
11 lip 20:00
matura :
Nawet wolfram pokazuje mi, że mam dobrze ale dobrze wmawiaj mi, że źle...
11 lip 20:02
5-latek: Powiem to ostatni raz .
Granica jest policzona dobrze bo ma wyjsc 4 i tego nie potrzeba wolframa (bo taka granice liczy
sie w pamieci)
| | oo | |
Zastanow sie jeszcze raz co dostaniesz w drugiej linijce czy dostaniesz √ |
| czy |
| | oo | |
√16 .
Na tym koniec podpowiedzi
11 lip 20:08
MQ: Nie róbcie dziewczynie wody z mózgu −− dobrze liczy.
11 lip 20:10
matura :
Dziękuję w końcu ktoś potwierdził zamiast cały czas negować.
dostanę √16=4
11 lip 20:21
5-latek: MQ a le w trzeciej linijce nie dostanie z tego przeksztalcenia √16
11 lip 20:21
matura :
Jak to nie odstanę ?
| | 16+0 | |
n2 się skróci ! i zostanie |
| =√16=4 ? |
| | 1+0 | |
11 lip 20:25
5-latek: Dobrze . Ale dlaczego wyciagasz n2 przed nawias
11 lip 20:33
matura :
żeby to skrócić... Metoda wyciągania największej potęgi przed nawias.
11 lip 20:38
sushi_ gg6397228:
przepis mówi, jeżeli wielomiany są tego samego stopnia, to po prostu spisuje się liczby stojące
przy najwyższej potędze−−> to jest granica;
po co zabawa z wyciąganiem przed nawias
11 lip 20:41
5-latek: Ale przeciez ta metode mozesz stosowac gdy masz symbol nieoznaczony .
A Ty nie pokazalas ze masz taki symbol .
Wiec gdzie go masz ?
11 lip 20:41
matura :
Ale mogę wyciągnąc przed nawias.. 5−latek co Ty wgl mówisz.. Mogę wyciągnąć przed nawias...
11 lip 20:46
matura :
Niech ktoś w temacie odpowie na moje pytanie bo tutaj kilka wersji jest
11 lip 20:46
matura : ?
11 lip 20:54
5-latek: Mowie o tym
np bez tego pierwiastka
| | 16n2+1 | | oo | |
lim−−−oo |
| = |
| bo 16n2 dazy do nieskonczonosci 1 do 1 i n2 dazy |
| | n2+7 | | oo | |
do nieskonczonosci i 7 do 7 .
masz sybol nieoznaczony wiec teraz mozesz przeksztalcac dalej .
Pytanie . czy w takiej granicy lim−−−oo 5n
2+1 tez bedziesz wyciagala n
2 przed nawias
?Przeciez mozesz?
11 lip 20:56
Mila:
Mogą być takie rachunki.
Zapisy doszlifujesz.
11 lip 20:56
5-latek: Tak samo bedzie przy innych symbolach nieoznaczonych .
Najpierw trzeba sprawdzic czy taki symbol wyjdzie i potem przeksztalcac
11 lip 20:58
5-latek: | | ∞ | |
tam z 20:56 powinno byc zapisane prawidlowo =[ |
| ] |
| | ∞ | |
11 lip 21:01
matura :
Dziękuję. A 5−latek nadal swoje. Ja będę uczyć sie po swojemu skoro Mila i MQ mówią, że dobrze
licze . Pozdrawiam
11 lip 21:01
Mila:
| | n2*(16+1/n2) | |
limn→∞√ |
| = |
| | n2*(1+7/n2) | |
=
√16=4
drugą linijkę można pominąć ( obliczyć w pamięci), od razu napisać trzecią.
11 lip 21:03
matura :
lim
n→∞5n
2+1
lim
n→∞=
∞
A kto mi zabroni wyciągać skoro dopiero się uczę ?
11 lip 21:03
MQ: Ludzie, przecież dobrze liczy. Argumentowanie typu "Reguła mówi" tylko zabija inwencję!
Ważne, żeby przekształcenia były poprawne matematycznie.
@5−latek co do trzeciej linijki: nigdy nie robiłeś części rachunków (prostych czy
oczywistych) w głowie? Przecież (niejawnie) skróciła sobie licznik i mianownik przez n2.
@matura 5−latkowi chodzi o to, że nie piszesz jawnie tego skracania przez n2 i na
maturze jakiś pop*** cyzelant może się do tego przyczepić.
Wystarczyło 5−latek, żebyś jej tak to wytłumaczył i nie byłoby całej tej dyskusji.
11 lip 21:09
Mila:
matura, nikt tu nie chce Ci dokuczyć, nie trzeba tak emocjonalnie podchodzić.
Spokojnie.
11 lip 21:10
matura :
11 lip 21:11
matura :
Po prostu chcę się dobrze przygotować na studia i chcę mieć pewność, że dobrze robię, wolfram
pokazuje dobrze, a 5−latek mówi że źle więc nie wiem i pytam się
11 lip 21:12
Mila:
Spokojnie, nie zrozumieliście się.
Pisz swoje wątpliwości. Trochę ten edytor utrudnia niektóre zapisy.
11 lip 21:14
matura :
limn→∞4n−7n+3 ?
11 lip 21:16
5-latek: MQ o to mi chodzilo .
Skoro sie dopiero uczy to wedlug mnie powinna pisac kazde przeksztalcenie .
Takie jest moje zdanie . Ja sie wlasnie tak uczylem . Ale moze kolezanka jest zdolniejsza niz
ja
11 lip 21:17
MQ: @5−latek OK, ja cię rozumiem, ale sam przyznasz, że nie wytłumaczyłeś jej zbyt zrozumiale,
o co ci chodzi.
11 lip 21:20
matura : ?
11 lip 21:43
ICSP: wyciągnij 7n przed nawias.
11 lip 21:44
matura : =−∞ ?
11 lip 21:44
ICSP:
11 lip 21:45
5-latek: W sumie to o nic . Zycze jej /jemu (post 19:56) powodzenia w nauce . Tyle
11 lip 21:47
matura :
Dzięki ICSP a pytanie kiedy korzystamy z tw o 3 ciągach ?
11 lip 21:49
11 lip 21:56
matura :
Kolejny przykład
Teraz mnożyć przez sprzężenie ?
11 lip 21:57
ICSP: | | −1 | |
lim |
| = |
| | n + √n | |
11 lip 21:58
Mila:
Nie trzeba przekształcać.
| | −1 | |
limn→∞ ( |
| −1)=0−1=−1 |
| | n+√n | |
11 lip 22:01
matura :
Nie wpadłam na to, a można było zrobić tak jak pisałam ?
11 lip 22:02
Mila:
Niepotrzebna komplikacja.
11 lip 22:08
matura :
Jeszcze mam dwie trudne
| | n!+(n+1)! | |
limn→∞ |
| ? |
| | n!+(n+2)! | |
11 lip 22:14
MQ: Podziel licznik i mianownik przez n!
11 lip 22:19
matura :
| n!+(n+1)! | |
| i co ? |
| n!+(n+2)! | |
11 lip 22:24
MQ: | | (n+1)! | | (n+2)! | |
No ile jest |
| i |
| |
| | n! | | n! | |
11 lip 22:26
matura :
Już policzyłam, dziękuję
11 lip 22:37
matura :
wyszło 0
11 lip 22:38