pomocy
o: (√4−√7+√4+√7)2
10 lip 11:57
10 lip 11:58
o: tak, ale nie wychodzi, może ktoś to przeliczy raz jeszcze?
10 lip 12:00
Hajtowy:
(
√4−√7)
2 = ...
2(
√4−√7 *
√4+√7) = ...
(
√4+√7)
2 = ...
Później dodać
(a+b)
2 = a
2 + 2ab + b
2
10 lip 12:02
o: rozumiem a co z podwójnym pierwiastkiem √√7
10 lip 12:07
Kaja: (√4−√7)2=4−√7
2(√4−√7*√4+√7)=2√(4−√7)(4+√7)=2√16−7=2√9=2*3=6
(√4+√7)2=4+√7
10 lip 12:15
Kaja: czyli to co było do policzenia = 4−√7+6+4+√7=14
10 lip 12:16
o: dziękuję
10 lip 12:20
Kaja: proszę
10 lip 12:21
Dziadek Mróz:
(√a√x)2 = a√x
√a + b * √a − b = √(a + b)(a − b) = √a2 − b2
10 lip 14:06