Planimetria
Blue: Kąt ostry równoległoboku ma miarę 75 stopni, a jeden z jego boków ma długość 4cm. Wiedząc, że
krótsza przekątna równoległoboku ma długość 2
√4+√3cm, oblicz jego obwód oraz długość
drugiej przekątnej.

Próbuję to liczyć z tw. cosinusów, ale coś mi nie wychodzi, mógłby ktoś to wyliczyć?
9 lip 11:38
9 lip 11:49
Blue: | | √6−√2 | |
cos 75 = |
| to wiem, ale potem jak podstawiam to mi delta nie wychodzi |
| | 4 | |
9 lip 12:12
Blue: i dlaczego napisałeś 5 skoro bok ma długość 4
9 lip 12:58
5-latek: Bo sie po prostu pomylil
9 lip 19:34
Mila:
(2
√4+√3)
2=4
2+a
2−2*4*a*cos75
| | √6−√2 | |
4(4+√3)=16+a2−2*4*a* |
| |
| | 4 | |
16+4
√3=16+a
2−2a(
√6−
√2)
a
2−2a(
√6−
√2)−4
√3=0
Δ=32
licz dalej
9 lip 21:34
Blue: dzięki wielkie Mila, poprzednio popełniłam błąd podczas liczenia delty
14 lip 12:19
Dorota:
2 paź 10:02