Ostrosłup
K.: Z sześcianu wycięto ostrosłup ABCD. Ile wynosi stosunek objętości sześcianu do objętości
ostrosłupa.
Rysunek jest taki jak tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/78524.html
Nie rozumiem skąd to wszystko się bierze, czy może ktoś
wyjaśnić

mi wyszło, że stosunek będzie 4:1, ale to jest źle.
| | a√3 | |
H= |
| − połowa przekątnej sześcianu  |
| | 2 | |
8 lip 23:10
Godzio:
| | a√3 | |
Wydaje mi się, że nie jesteśmy w stanie powiedzieć, że H = |
| . |
| | 2 | |
Popatrz na ten ostrosłup nieco inaczej.
H = a
| | 1 | | a2 | | a3 | |
V = |
| * |
| * a = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
8 lip 23:23
K.: hmmm... dzięki za ten rysunek, bardzo ułatwiłeś sprawę, teraz już bardziej to widać ; )
8 lip 23:27
Godzio:
Wysokość w Twoim przypadku jest równa:
| | a√3 | |
H = |
| (chyba się nie pomyliłem. |
| | 3 | |
8 lip 23:27
Mila:
H zgadza się z moimi obliczeniami.
8 lip 23:51