Stereometria.
calineczka:

Z sześcianu wycięto ostrosłup ABCD. Stosunek objętości sześcianu do objętości powstałej bryły
jest równy:
7 lut 21:21
Mendoza: V
1 − Objętość sześcianu
V
2 − Obj. czworościanu. Z rysunku wynika, że ma wszystkie krawędzie równe więc jest to
czworościan foremny.
V
1 = a
3
| | V1 | | 12 | | 12 | |
Stosunek: |
| = a3 * |
| = |
| |
| | V2 | | a3√3 | | √3 | |
| 12 | | √3 | | 12√3 | | 12√3 | |
| * |
| = |
| = |
| = 4√3 |
| √3 | | √3 | | √3 * √3 | | 3 | |
7 lut 21:36
Basia: to nie jest czworościan foremny;
trzy krawędzie = krawędzie sześcianu
trzy pozostałe = przekątnym ścian sześcianu
7 lut 21:39
calineczka: Odpowiedzi do zadania są takie:
A) 6:1
B) 5:1
C) 4:1
D) 3:1
7 lut 21:39
Mendoza: Teraz dobrze:
V
1 = a
3
h=a
| | 1 | | a2 | | a3 | |
V2 = |
| * |
| {a} = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
| V1 | | 6 | | 6 | |
| = a3 * |
| = |
| = 6:1 |
| V2 | | a3 | | 1 | |
7 lut 21:47
calineczka: Dziękuje

Do tego samego rysunku jest to zadanie:
Jeżeli długość boku sześcianu jest równa a, to pole powierzchni całkowitej ostrosłupa ABCD
wynosi:
A) a
2
B)
a2√32
C)
3a22
D)
a2(3+√3)2
7 lut 21:55
calineczka: ?
7 lut 22:09
Mendoza:
7 lut 22:16
Mendoza: | | d2√3 | |
Pole na Δ równoramienny: P = |
| |
| | 4 | |
P = P
b
d = a
√2
P
c = 3P
p + P
b
| | 3a2 | | d2√3 | | 3a2 | | 2a2√3 | |
Pc = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
7 lut 22:30
Aga1.: Np. Trójkąt ABD to połowa kwadratu ( przekątna AB dzieli ścianę boczną na dwa przystające
trójkąty )
P
kwadratu=a
2
Pole trójkąta, to połowa pola kwadratu
18 kwi 17:39
no name: Z kąd Ci się wzieło h=a? i jakim cudem pole podstawy wyszło Ci a2/2?
19 gru 14:04