matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sinus
bbm:
sin 4x = 1, oblicz sin x
7 lip 13:39
zawodus:
oblicz sobie x, a potem sin x
lub przekształcaj lewą stronę
7 lip 13:43
jakubs:
π
4x=
+2kπ
2
π
kπ
x=
+
;k∊C
8
2
zobacz na przykłady:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1578.html
7 lip 13:44
bbm:
ahah
dobre z tym wyliczeniem x, ale potrzebuje sin x wyznaczyc jako liczbe wymierna
7 lip 13:46
razor:
π
π
cos
= 1 − 2sin
2
4
8
π
π
1+cos
4
√
2
1+
2
2+
√
2
sin
2
=
=
=
8
2
2
4
π
√
2+
√
2
sin
=
8
2
7 lip 13:52
bbm:
dziekuje
7 lip 13:53
zawodus:
Pamiętaj, że to tylko jedna wartość
7 lip 13:58