równanie logarytmiczne
tyu:
| | 3 | |
xu = √10 u=2log3x− |
| logx |
| | 2 | |
tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/55387.html jest to zadanie. Ale nie wiem, co
Eta
logarytmowała stronami, bo zapis jest niewyraźny ?
dlaczego "u" należy pomnożyć przez logx

i co mamy po prawej stronie równania w wykładniku
przy
√10
5 lip 23:59
razor: x
2log3x−1,5logx =
√10
logarytmując stronami
logx
2log3x−1,5logx = log
√10
| | 1 | |
(2log3x−1,5logx)logx = |
| |
| | 2 | |
4log
4x−3log
2x−1 = 0
dalej podstawienie log
2x = t i powinieneś sobie poradzić
6 lip 00:12
tyu: czyli tutaj
√10 dopisuje się log
10 
a do lewego wykładnika co się dopisuje

a czy mógłbyś ten cały nawias w wykładniku z lewej strony zastąpić np litera "a" i wtedy to
rozpisać, bo nadal nie rozumiem
6 lip 00:21
razor: xa = √10
logarytmujemy stronami logarytmem o podstawie 10
logxa = log√10
a*logx = log√10
6 lip 00:24
tyu: pisząc nawias z lewej strony w wykładniku miałem na myśli ten rozbudowany wykładnik, który
potem jest ujęty częściowo w nawias
6 lip 00:25
razor: hmm chyba nie rozumiem o co ci chodzi
6 lip 00:26
tyu: teraz to jest bardziej czytelne. Dziękuję
6 lip 00:26
unknown: tyi...czy Ty chodzisz do szkoły gastronomicznej ?
6 lip 00:36
Powtórka: Wazne ze zrozumial w odroznieniu do wielu innych i nawet studentow
6 lip 08:51
tyu: skąd takie pytanie, że chodzę do szkoły gastronomicznej

Dzisiaj miałem wziąć się za ten
przykład bo również dziś po północy moja głowa już nie myślała za dobrze
6 lip 09:13
Powtórka: A co za roznica do jakiej szkoly chodzisz . Nawet jesli do gastronomicznej to ktos przeciez
musi ugotowac zeby drugi mogl zjesc
6 lip 09:20
tyu: ale ja nie chodzę do szkoły gastronomicznej.

Jestem po prostu ciekaw skąd u
unknown
takie przypuszczenie

, że tam chodzę. Czy sposób rozwiązywania zadań wskazuje na jakąś
konkretną szkołę?
6 lip 09:26
tyu: czy ktoś mógłby sprawdzić, czy tak te nierównanie powinno wyglądać:
x
a=
√10 a= 2log
3x−1,5logx
x
a=
√10 /* log
10
log
10x
a=log
10√10
logx
a=log
1010
0,5 do prawej równania strony korzystam ze wzoru log
aa
c=c
| | 1 | |
(2log3x−1,5logx)logx = |
| /*2 |
| | 2 | |
(4log
3x−3logx)logx = 1
4log
4x−3log
2x−1=0
log
2x=t
| | −1 | |
t2= |
| odpada, bo kwadrat dwóch liczb musi być nieujemny  |
| | 4 | |
zostaje 1=log
2x
nie wiem jak tu x wyliczyć bo jest ten kwadrat logarytmu
logx * logx = 1
6 lip 09:52
john2: (logx)2 = 1
logx = 1 lub logx = −1
6 lip 10:08
tyu: Dzięki. Ja się domyślam, że tak jest, ale da się to jakoś rozpisać np
log10x * log10x = 1 gdy x= ....
Ten przykład może jest łatwy, ale nie wiem jak obliczać x w przypadku gdy logarytm jest do
jakiejś potęgi
6 lip 10:23
john2: Nie wiem, jak inaczej. Rozpisując bardziej mój zapis:
logx * logx = 1
log2x = 1
(logx)2 = 1 / √
√(logx)2 = √1
I logx I = 1
logx = 1 lub logx = −1
101 = x lub 10−1 = x
6 lip 10:37
tyu: o właśnie. Dziękuję. O to mi chodziło
6 lip 10:38