Funkcja logarytmiczna
michael :
log16 216
5 lip 17:52
Lukas: −3
5 lip 17:54
Soul Monster: licz samodzielnie.
5 lip 17:55
5 lip 18:02
michael : log16 216
logab=c
U({1}{6})x =63
x=3
5 lip 18:41
Soul Monster: Źle.
6−x=63
5 lip 18:43
5 lip 18:44
Kaja: | | 1 | |
nie musisz mieć takie same podstawy potęgi czyli albo |
| albo 6, więc albo: |
| | 6 | |
(6
−1)
x=6
3
6
−x=6
3
−x=3
x=−3
albo :
x=−3
5 lip 18:46
michael :
log
ab=x
a
x=b
x=3
5 lip 18:46
Kaja: patrz wyżej
5 lip 18:46
michael : z jakiego wzoru tu korzystam mógłby ktoś wyjaśnić
5 lip 18:48
Kaja: a konkretnie gdzie?
5 lip 18:49
5 lip 18:51
Soul Monster: Korzystasz tu z
186
5 lip 18:51
Kaja: jak wejdziesz w zakładkę funkcja wykładnicza , wzory na potęgowanie i pierwiastkowanie, to
czwarty od góry
5 lip 18:52
5 lip 18:52
michael : napiszecie mi ten wzór tutaj ?
5 lip 18:58
5 lip 18:58
michael : a innym sposobem da się zrobić
5 lip 19:08
Kaja: możesz w pamięci policzyc, ale i tak jest ci potrzebny wzór.
5 lip 19:13
Kaja: żeby dobrze liczyc logarytmy, trzeba dobrze umiec sie posługiwać wzorami dotyczącymi potęg
5 lip 19:15
Powtórka: Święta racja.
5 lip 19:21
michael : log16 63=−3log166=−3
5 lip 19:45
Soul Monster: Skąd Ci się wziął "−" przed 3?
5 lip 19:56
michael : 6−1 i ten minus dałem przed −3
6 lip 14:00