logarytmy
tyu:
log
2(9−2
x)=25
log5 √3−x
tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/105902.html jest częściowo rozwiązane to zadanie.
Obliczyłem samodzielnie je w kajecie do momentu t
2− 9t+8= 0
W poście u
kachamachy to jest zapis 8=9a−a
2. Później ona mówi by obliczyć Δ i
pierwiastki. Mi pierwiastki wychodzą t
1 = 8 i t
2 =1, czyli źle, bo takie same złe
pierwiastki wyszły dla
mateusza w poście z godz. 20.26.
Dla
kachamachy wyszły a
1= 1 lub a
2=2 ale jak ona to obliczyła
krystek coś na
samym dole podpowiadał jak obliczyć prawidłowe pierwiastki, ale nie rozumiem jego zdawkowej
podpowiedzi. Ktoś wie jak je obliczyć.
5 lip 16:53
razor: Dlaczego pierwiastki t = 8 i t = 1 mają być złe?
2x = 8 lub 2x = 1
x = 3 lub x = 0
taki jest poprawny wynik który trzeba jeszcze sprawdzić z dziedziną
5 lip 17:04
tyu: czyli dobrze liczyłem
a te podpowiedzi
krystka dotyczyły chyba obliczania dziedziny

Dlaczego należy użyć logarytmów, by obliczyć dziedzinę

9−2
x>0 9>2
x log3
2>log2
x 2log3> x log2
czy teraz można tak zrobić
5 lip 17:17
razor: x < log29, nic więcej z tym się nie da zrobić
5 lip 17:20
tyu: wiem, zamiast t1, t2 przy obliczaniu pierwiastków przez pomyłkę oznaczyłem je jako x1, x2 i
zobaczyłem że, wynik x1, x2 mi źle wychodzi, a to dopiero było obliczenie t1, t2
5 lip 17:22
tyu: Dziękuję za pomoc.
5 lip 17:22
tyu: a jeszcze
√3−x > 0
czy to podnoszę obustronnie do kwadratu i obliczam wtedy x

3−x>0
x<3
5 lip 17:30
Powtórka: Czesc
tyu
Krystek to jest Pani

dla niej
5 lip 17:32
tyu: aha. Nie wiedziałem. Przepraszam
5 lip 17:34
Powtórka:
5 lip 17:36
tyu: może ktoś mi podpowie, jak ustalić, że log
2 9 to mniej niż 3
5 lip 17:39
john2: Na oko da się powiedzieć, że musisz 2 podnieść do czegoś więcej niż 3, żeby otrzymać 9.
Inaczej
I kalkulatorem licznik i mianownik.
5 lip 17:48
tyu: racja. Oczywista oczywistość

dzięki
5 lip 17:56