równanie trygonometryczne
mateusz: log2(9−2x) = 25 log5√3−x
prosze o pomoc
rozwiazanie ma byc liczba 0
18 paź 14:43
mateusz: up up
18 paź 15:49
mateusz: nadal nic nie wymyśliłem..
pomoże ktoś?
18 paź 19:38
agata: ustal dziedzinę:3−x≥0 i 9−2x>0
prawa strona 3−x czyli log223−x opuść logarytmy i otrzymasz
9−2x=23−x
rozwiąż metodą graficzną lub podstaw 2x=t
18 paź 19:46
kachamacha: dziedzina−odpowiednie założenia,potem:
log
2(9−2
x)=5
2(log5√3−x)
log
2(9−2
x)=5
log5√3−x2
log
2(9−2
x)=5
log5|3−x|
log
2(9−2
x)=|3−x|
log
2(9−2
x)=3−x z założenia
2
3−x=9−2
x
2
x=a
8=9a−a
2
wylicz Δ i pierwiastki potem wróć do 2
x
18 paź 19:47
ICSP: 2
3 ≠ 9. Przykro mi
18 paź 19:48
kachamacha: a=1 lub a=2
więc 2x=1 czyli x=0 lub 2x=2 czyli x=1 i sprawdź to z dziedziną
18 paź 19:53
mateusz: może mi ktoś pomóc w wyznaczeniu dziedziny ?
bo powinno byc
9−2x >0 2x<9 i co dalej?
i √3−x> 0 a tu w ogole nie wiem
mi pierwiastki wyszły t1 = 8 i t2 =1 ?
18 paź 20:26
krystek: Tylko log obustronnie log(2x)<log9→xlog2<log9→x<...
18 paź 20:33
mateusz: a dlaczego log? to jaka powinna byc dziedzina w ogoole?
x<3 i?
i jeszcze jedno pytanie skad kachamacha: wzięła 4 linijkę? w swoich obliczeniach?
18 paź 20:36
krystek: | | log9 | |
Bo nie można inaczej x< |
| |
| | log2 | |
najkrócej 2
log2a=a stąd kachamacha wzięła.
18 paź 20:39