logarytmy
john2: Proszę o pomoc ze wzorem log
ax
k = klog
ax
(Proszę nie rozwiązywać zadań, tylko odpowiedzieć na pytanie)
Są sobie dwa zadania:
Zadanie 1)
log(x−5)
2 + log(x+6)
2 = 2
Dziedzina = X∊R\ {5,−6}
Chciałem to zrobić w ten sposób:
2log(x−5) + 2log(x+6) = 2
dodaję nowy warunek x>5 i x>−6, więc x >5
log(x−5) + log(x+6) = 1
log(x−5)(x+6) = 1
10
1 = (x−5)(x+6)
Nie robię dalej, bo mają wyjść 4 odpowiedzi.
Więc muszę to zrobić tak:
log(x−5)
2 + log(x−6)
2 = 2
log(x−5)
2(x−6)
2 = 2
(x−5)
2(x−6)
2 = 10
2
I wyjdą cztery.
OK niech tak będzie, ale teraz:
Zadanie 2)
2log
3(x−2) + log
3(x−4)
2 = 0
Dziedzina:
x − 2 > 0 i (x−4)
2 > 0
więc x ∊(2,4)∪(4,+
∞)
ICSP zrobił to zadanie tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/50529.html
w ten sposób:
2log
3(x−2) +
2log
3(x−4) = 0
Postawił warunek x − 4 > 0, czyli x >4 i wyszło mu poprawne rozwiązanie.
Pytanie:
Czemu w drugim zadaniu zabieg przerzucenia tej dwójki z wykładnika liczby logarytmowanej przed
logarytm zadziałał a w pierwszym już nie?
5 lip 12:23
J: A jakie masz te odpowiedzi ?
5 lip 12:33
ICSP: Dziedzina.
W pierwszym przypadku wyrzucając kwadraty przed logarytm zawęziłeś dziedzinę równania przez co
mogłeś stracić pewne rozwiązania.
5 lip 12:42
5 lip 12:44
john2: A w drugim przypadku nie zawężam?
5 lip 12:46
ICSP: zawężasz

Wychodzi na to, że wtedy się pomyliłem.
5 lip 12:47
J: Zwróć uwagę na nawiasy w zadaniu pierwszym w wolframie ....tam się dwójki nie wyciąga przed
logarytm
5 lip 12:49
ICSP: 2log3 (x−2) + log3 (x−4)2 = 0 gdy x ∊ (2 ; + ∞) \{ 4}
log3 [(x−2)(x−4)]2 = 0
[(x−2)(x−4)]2 = 1
(x2 − 6x + 8 − 1)(x2 − 6x + 8 + 1) = 0
(x2 − 6x + 7)(x2 − 6x + 9) = 0
x = 3 + √2 v x = 3
5 lip 12:50
john2: Aha, czyli dobrze wnioskuję, mówiąc że na przykład:
2log
3(x−2) można zamienić na log
3(x−2)
2 (pamietając o dziedzinie)
Natomiast, gdybyśmy zaczynali od log
3(x−2)
2, to nie można tego zamienić nigdy na 2log
3(x−2)
5 lip 12:54
ICSP: można zamieniać, ale w drugim przypadku możesz stracić pewne rozwiązania.
5 lip 13:13
john2: Rozumiem i dziękuję.
5 lip 13:19
razor:
logab2k = 2k*loga|b|
logab2k+1 = (2k+1)*logab
5 lip 16:07
john2: Dzięki.
5 lip 16:32