Równanie logarytmiczne
maturzysta2010: Rozwiąż równanie:
log5 ( log4 (log2x) ) = 0 .
30 kwi 11:50
arti: log
4(log
2x)=1
log
2x=4
x=2
chyba
30 kwi 11:55
Svanar: log5(log4(log2x)) = log51
log4(log2x) = log44
log2x=4
x=2
30 kwi 11:59
Lilo:
x = 16
30 kwi 12:16
Svanar: no tak

sorki za pomylke
30 kwi 12:32
maturzysta2010: dziękuję bardzo
30 kwi 12:54
maturzysta2010: nie wiedziałem że to jest aż takie proste
30 kwi 12:56
Svanar: oczywście powinno być założenie x>0, ale ze to przykład prosty to mozna na koncu napisac ze x∊D
30 kwi 13:00
Amaz: Bardzo często tak jest w matematyce, że przykłady, które wyglądają z pozoru na bardzo trudne,
są tak naprawde bardzo łatwe do rozwiązania
30 kwi 13:01
jess: nie rozumiem

! skad to sie wzielo log
4(log
2x) = log
44
30 kwi 22:24
Gustlik: log5 ( log4 (log2x) ) = 0
Dziedzina:
1) x>0
2) log2x>0 → log2x>log21 → x>1
3) ( log4 (log2x)>0 → ( log4 (log2x)>log41 → log2x>1 → log2x>log22 → x>2
Czyli D: x>2 → D=(2, +∞)
Rozwiazujemy równanie pozbywając się kolejnych logarytmów z definicji logarytmu:
log5 ( log4 (log2x) ) = 0
log4 (log2x) = 50
log4 (log2x) = 1
log2x=41
log2x=4
x=24
x=16 €D
1 maj 00:11
Katt: Jak rozwiązać takie równanie?
2log3(x−2) + log3(x−4)2 = 0
9 lut 14:03
ICSP: D : x > 4
2log3(x−2) + 2log3 (x−4) = 0
log3 (x−2) + log3 (x−4) = 0
log3 (x−2)(x−4) = 0
x2 − 6x + 8 = 1
x2 − 6x + 7 = 0
x = 3 ± √2 ale to z minusem odpada ze względu na dziedzinę i zostaje tylko x = 3 + √2
9 lut 14:11
szybka pomoc: logx+4log√81=5
8 kwi 18:43
szybka pomoc: logx+4√logx=5
poprawione
8 kwi 18:43
8 kwi 18:44
ICSP: ...
cały logarytm jest pod pierwiastkiem ?
8 kwi 18:45
ICSP: D: x > 1
logx + 4√logx = 5
t = √logx , t > 0
t2 + 4t − 5 = 0 ⇒ t = −5 v t = 1 ⇒ x = 10
8 kwi 18:49
szybka pomoc: dzięki
8 kwi 22:20
szybka pomoc: 4*9x>4*6x+3*4x
8 kwi 22:32
jaaa: jak rozwiązać równanie logarytmiczne
logx−log(x−3)=log do potęgi 4
15 gru 18:43
5-latek: Oczekujesz gotowca a rownania nawet poradnie nie umiesz przepisac
15 gru 18:46
Ola: log4 5 + log2 5 + log1/4 62,5
23 lis 09:43