rówanienie logarytmiczne
tyu:
mam takie równanie log(x−5)
2+log(x+6)
2=2
zał: (x−5)
2>0 x∊R−{−6;5}
(x+6)
>0
2log(x−5)+2log(x+6)=2/ :2
log(x−5)+log(x+6)=1
log(x−5)+log(x+6)=log10
(x−5)+(x+6)=10
| | −1 − √161 | | −1 + √161 | |
x= |
| v x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
ale w odpowiedziach jest również, że x= −5 lub x=4
Skąd one się wzięły
5 lip 11:07
john2: To jest chyba ten motyw, o którym wspomniałem w poprzednim wątku.
robiąc coś takiego
log(x−5)2
2log(x−5)
Zobacz x−5 musi spełniać nowy warunek x>5
Lepiej to zrobić tak:
log(x−5)2(x+6)2 = 2
102 = (x−5)2(x+6)2
5 lip 11:16
tyu: ale Twoim sposobem mam x4 i trudniej się liczy takie potęgi. Gubię dwa rozwiązania tylko nie
wiem gdzie. Przeliczę to co zaproponowałeś i zobaczę, może się uda.
5 lip 11:19
tyu: w moim pierwszym poście wkradł się błąd
zamiast (x−5)+(x+6)=10
ma być
(x−5)*(x+6)=10
ale wynik jest prawidlowy mimo to
5 lip 11:21
tyu: miałeś rację
5 lip 11:22
john2: nie musisz mieć x4
zrób tak
(x−5)2(x+6)2 = (x2 − 10x +25)(x2 + 12x +36)
nie mnóż tych nawiasów, tylko policz pierwiastki tych dwóch wyrażeń
5 lip 11:23
tyu: ale mogę zrobić tak jak mówisz, czyli (x−5)2(x+6)2 = (x2 − 10x +25)(x2 + 12x +36)
tylko gdy po drugiej stronie znaku równości mam zero, a ja mam 10, więc chyba muszę wymnażać,
potem 10 na lewo i dopiero mam zero po prawej
5 lip 11:26
john2: Aha fakt, zapomniałem o 102
5 lip 11:27
tyu: a jeszcze mam pytanie dotyczące dziedziny
jeśli zrobię tak jak ja proponowałem, to dziedzina to x∊R−{−6;5} i dodatkowo x>5 i x>−6 czyli w
sumie x∊(5;+
∞)

Czy o to chodziło Ci z tą uwagą dotyczącą dziedziny
5 lip 11:31
john2: Tak. Dziedzina zmieni się. Tylko nawet jak damy ten nowy warunek, to dalej nie wyjdzie wynik z
odpowiedzi. Nie wiem, czemu.
5 lip 11:33
tyu: dziękuję za pomoc
5 lip 11:33
john2: Jeszcze jedna uwaga.
(x−5)2(x+6)2 = 102
(x2 + x − 30)2 = 102
Zobacz, czy nie da się tak:
(x2 + x − 30)2 = 102 / √
√(x2 + x − 30)2 = √102
Pamiętamy o własności wartości bezwzględnej.
Ix2 + x − 30I = 10
5 lip 11:47
john2: i teraz x2 + x − 30 = 10 lub x2 + x − 30 = − 10
5 lip 11:48
5 lip 11:53
tyu: dzięki. Za podpowiedź
5 lip 12:42