| π | 1 | |||
sin( | − x) = | |||
| 3 | 2 |
| π | ||
sin( | − x) = sin300 | |
| 3 |
| π | π | |||
sin( | − x) = sin | |||
| 3 | 6 |
| π | π | ||
− x = | |||
| 3 | 6 |
| 1 | ||
W tym przedziale sinα= | ... nie tylko dla α=30o ale również dla ? | |
| 2 |
| π | 1 | |||
sin( | − x) = | |||
| 3 | 2 |
| π | π | π | 5π | ||||
− x = | lub | − x = | |||||
| 3 | 6 | 3 | 6 |
| π | π | 5π | π | |||||
−x = | − | lub − x = | − | |||||
| 6 | 3 | 6 | 3 |
| π | π | |||
−x = − | lub − x = | |||
| 6 | 2 |
| π | π | |||
x = | lub x = − | |||
| 6 | 2 |
| 1 | Pi | 5Pi | ||||
Tylko, że sinus przyjmuje wartość | nie tylko dla x= | lub x= | ||||
| 2 | 6 | 6 |
| π | 1 | |||
sin( | −x)= | szukamy rozwiązań w przedziale <0,2π> | ||
| 3 | 2 |
| π | π | π | 5π | ||||
−x= | +2kπ lub | −x= | +2kπ, k∊C | ||||
| 3 | 6 | 3 | 6 |
| 2 | π | 2 | 5π | |||||
−x=− | π+ | +2kπ lub −x=− | π+ | +2kπ | ||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |
| −π | 1 | |||
−x= | +2kπ lub −x= | π+2kπ⇔ | ||
| 6 | 2 |
| π | π | |||
x= | −2kπ lub x=− | −2kπ | ||
| 6 | 2 |
| π | π | |||
x= | ∊<0,2π> lub x=− | ∉<0,2π> | ||
| 6 | 2 |
| π | 13 | π | 3 | |||||
x= | +2π = | ∉<0,2π> lub x=− | +2π= | π∊<0,2π> | ||||
| 6 | 6 | 2 | 2 |
| π | 3 | |||
odp. x∊{ | , | π} | ||
| 6 | 2 |