jerey: | | 1+3+...+(2n−1) | |
limn→∞ |
| |
| | 2+4+...+2n | |
czy ta granica wymaga znajomosci szeregów ?
3 lip 18:02
o nie: a co się stanie jak wyciągniesz n przed nawias w liczniku i mianowniku ?
3 lip 18:03
razor: zsumuj licznik i mianownik korzystając z sumy ciągu arytmetycznego
3 lip 18:07
jerey: | | ∞ | |
wyjdzie symbol nieoznaczony |
| |
| | ∞ | |
3 lip 18:07
jerey: @razor ok
3 lip 18:08
o nie: | | n | | 2 | |
na mój rozum to przy wyciągnięciu n−ów, wyjdzie ci |
| * |
| , |
| | n | | 2 | |
n−y się skrócą i wyjdzie jedynka z tego wszystkiego
3 lip 18:10
3 lip 18:13
jerey: racja, nie skróciłem tych n ów stąd taką głupote palnąłem , z sumy ciągu wychodzi to samo, jest
ok. Dzieki
3 lip 18:13
o nie: jak masz takie ułamki to mi się wydaje że niemal zawsze rozwiązanie kryje się w wyciągnięciu n
przed ułamek.
3 lip 18:17
jerey: dobra, jeszcze mam cos takiego:
granica 1?
3 lip 18:24
o nie: tutaj bym zaszalał sumą ciągu,
| | 1 | |
jakby skrócić n'y, to wychodzi |
| , |
| | 1 | |
3 lip 18:36
3 lip 18:40
o nie: czyli
licznik
a
1 = 1, q = 2
mianownik
a
1 = 1, q = 2
?
3 lip 18:44
jerey: | | 4 | |
ostatecznie granica |
| ? |
| | 3 | |
3 lip 21:05
jakubs: O wyniki wolframa pytaj, on zawsze prawdę powie
3 lip 21:26
jerey: ale jak zapisac granice w wolframie?
3 lip 21:35
3 lip 21:37
jakubs: Wpisujesz lim , a następnie wyrażenie, którego granicę liczysz.
3 lip 21:38
jerey: to juz zdązyłem zauwazyc ale jak zrobic ułamek w ułamku
3 lip 21:39
3 lip 21:40
jerey: dobra, chyba mam
3 lip 21:40
jerey: ok, dzieki
3 lip 21:40
3 lip 21:42
jerey: chyba dobrze xD
3 lip 21:42
jakubs:
3 lip 21:46