Granica ciągu
Yuriko:
Proszę znależć BŁĄD w wyznaczaniu granicy ciągu:
/ (2n)! \ 1/n / 1 x 2 x … x n x (n+1) x …x (2n) \ 1/n
| _________ | = | _________________________ | =
| | |
|
\ n ! nn / \ 1 x 2 x …x n x nn /
/ (n+1) (n+2) 2n \ 1/n
= | _____ ____ ….. ____ | =
| |
\ n n n /
= (1 + 1/n)1/n x (1+2/n)1/n x … x 21/n
Każdy z czynników w ostatnim iloczynie dąży do 1, przeto granicą ciągu jest 1 …
3 lip 08:36
wredulus_pospolitus:
'+' za naprawcowanie się w pisaniu tego ... ale prościej było poczytać jakie sa funkcje u nas
na forum:
https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html
A co do błędu to: "Każdy z czynników w ostatnim iloczynie dąży do 1, przeto granicą ciągu jest
1 …" <−−− b−z−duuuuuuura
masz 1
∞ <−−− symbol nieoznaczony
3 lip 08:43
J:
Widzę to tak, ale mogę sie mylić ...:
lim (1+1n)1n = lim [(1+1n)n]n−2 = lim en−2 = e
Zatem szukana granica ... lim = e*e*e .... *2n−2 = en
3 lip 09:32
J: Już widzę bład ... wycofuję post
3 lip 09:34
J:
Moim zdaniem ta granica jednak wynosi 1.
3 lip 09:46
3 lip 10:40
Yuriko: @ wredulus pospolitus:
Dlaczego "bzdura" ? Funkcja x → ( 1 + a/x )1/x ma asymptotę poziomą równą 1. A granica
iloczynu ciągów, z których każdy ma granicę skończoną jest równa iloczynowi granic...
NB: Zastosowałem zapis taki, a nie inny, gdyż użycie komend do składu tekstu matematycznego na
tej stronie dał wyjątkowo nieczytelny rezultat
@ ICSP : zgadza się; tyle, że powinno to wynikać z rachunku...
3 lip 11:02
ICSP: Niech a
n będzie ciagiem o wyrazach dodatnich wtedy prawdziwa jest implikacja
| | an+1 | |
lim |
| = q ⇒ lim n√an = q , q ∊ (0 ; + ∞) |
| | an | |
3 lip 11:21
zombi: ICSP, ja mam takie pytanie czysto teoretyczne. Czy ty implikacja wynika m.in. z tego, że
Cauchy > d'Alembert ?
3 lip 11:54
ICSP: zombie chodzi Ci o to, ze kryterium Cauchego zbieżności szeregu jest "silniejsze" niż
kryterium d'Alemberta ?
3 lip 11:57
zombi: Tak.
3 lip 12:03
ICSP: Można to tak interpretować
3 lip 12:11
zombi: A jest gdzieś może dowód tej implikacji? Z definicji jakoś? Bo jestem ciekaw jak to pokazać.
3 lip 12:14
ICSP: Właśnie nie posiadam. W internecie również nie mogłem go znaleźć
3 lip 12:21
zombi: Podbijam może ktoś będzie miał dowód tej implikacji.
3 lip 15:45
zawodus: Po 9 lipca poszukam w moich notatkach i książkach

Ogólnie bardzo przydatna rzecz. Jak nie znajdę, to zapytam znajomego z innego forum i na pewno
pomoże
3 lip 15:57
zombi: Dzięki!

Bo z tego jakby nie patrzeć często się korzysta, więc dowód byłby ok. Wiem tylko
tylko, że to jest powiązane z kryt. Cauchy'ego i d'Alemberta.
3 lip 15:59
Yuriko: Witam ponownie, Chyba nasza dyskusja zboczyła na zupełnie inny temat... Odpowiedzi na zadane
pytanie się nie doczekałem... Może wrócilibyśmy do meritum?
@zombi: Dowód cytowanego twierdzenia w necie można znaleźć, tyle,że nie po polsku...(matematykę
wszak uprawia się na całym świecie i wobec powyższego korzystnie jest znać języki obce, i to
niekoniecznie jedynie angielski, by mieć dostęp publikowanych rezultatów...)
Rzeczony dowód można znależć tutaj ( nie zapominajmy, ze obaj panowie byli Francuzami...):
http://ljk.imag.fr/membres/Bernard.Ycart/MC2/node32.html
( ostatnie twierdzenie na tej stronie.)
Pozdrawiam, Yuriko
3 lip 22:56
3 lip 22:59
ICSP: Yuriko podałem Ci twierdzenie które załatwia zadanie

. Wystarczy za a
n przyjąć wszystko
| | an+1 | |
co znajduje się pod pierwiastkiem n−tego stopnia i policzyć granicę |
| . |
| | an | |
3 lip 23:00
zombi: Dzięki Godzio !
3 lip 23:07
Yuriko: Ok, dziękuję, zaraz wypróbuje; ale dalej chciałbym wiedzieć GDZIE TKWI błąd w zaproponowanym
rozwiazaniu... Bo niewątpliwie jest błędne. Proszę o wskazanie z uzasadnieniem. Dziękuję z
góry!
3 lip 23:09
Godzio:
W Twoim rozwiązaniu błąd tkwi w tym, że jeżeli każdy wyraz dąży do 1 to nie znaczy, że iloczyn
też będzie dążył.
3 lip 23:20
zombi: Nie wiem czy dobrze myślę, może ktoś poprawi:
Mianownik
n√nn = n →
∞
Licznik
Z tw. o dwóch ciągach
lim
n√nn =
∞
oraz
n√nn ≤
n√(n+1) *. .. *(2n) zatem lim
n√(n+1) *. .. *(2n) =
∞
Czyli mamy
3 lip 23:20
Godzio:
| | n | |
Hmm, może wiemy, że |
| → e (taka popularna granica) No to zróbmy pod nią nasz ciąg. |
| | n√n! | |
| | 2n|√(2n)! | | n | | 1 | | 1 | |
( |
| )2 * 4n2 * |
| * |
| * |
| → |
| | 2n | | n√n! | | n | | n√nn | |
3 lip 23:27
zombi: Mi chodziło tylko o to, jak pokazać, że te iloczyny nie pykają
3 lip 23:30
Yuriko: @zombi: wyrażenia nieoznaczone ∞/∞ często dają się przekształcić do innej postaci, pozwalającej
na wyznaczenie granicy, np (2n+1)/(n+1) w zapisanej postaci też jest typu ∞/∞; a w innym zaś
zapisie już nie. Myślę zatem,że to nie ten argument, choć przedstawione przesłanki są
poprawne...
@Godzio: Jak zatem należy interpretować tw. o działanich arytmetycznych na granicach ciągów
zbieznych !?
3 lip 23:34
Yuriko: @Godzio: ładne rozwiazanie, pod warunkiem znajomości tej granicy... Z twierdzenia podanego
kilka postów wyżej tez się ładnie to liczy... Ale dalej NIKT mi nie wskazał dokładnie momentu,
w którym popełniłem błąd...
3 lip 23:41
ICSP: 1 *1 * ... * 1 = 1∞ gdy n → ∞
a 1∞ jest symbolem nieoznaczonym.
3 lip 23:43
Godzio:
No to inny przykład na to, że nie można tak tego interpretować:
n√n → 1 tak?
No to
n√nn → 1 bo n√n * n√n * ... * n√n → 1 * 1 * ... * 1 = 1
Masz granicę, 1 −− ok, ale masz tych jedynek nieskończenie wiele więc jest to 1∞, a to już
jest symbol nie oznaczony.
3 lip 23:45
Yuriko: Dziękuję; Nie wiedziałem, że 1∞ jest symbolem nieonaczonym. Pozdrawiam wszystkich uczestników
dyskusji; <Yuriko>
4 lip 14:49
Yuriko: PS. Zadanie pochodzi z egzaminu wstępnego na medycynę (sic!) w Japonii...
4 lip 14:51