matematykaszkolna.pl
Granica ciągu Yuriko: Proszę znależć BŁĄD w wyznaczaniu granicy ciągu: / (2n)! \ 1/n / 1 x 2 x … x n x (n+1) x …x (2n) \ 1/n | _________ | = | _________________________ | = | | | | \ n ! nn / \ 1 x 2 x …x n x nn / / (n+1) (n+2) 2n \ 1/n = | _____ ____ ….. ____ | = | | \ n n n / = (1 + 1/n)1/n x (1+2/n)1/n x … x 21/n Każdy z czynników w ostatnim iloczynie dąży do 1, przeto granicą ciągu jest 1 …
3 lip 08:36
wredulus_pospolitus: '+' za naprawcowanie się w pisaniu tego ... ale prościej było poczytać jakie sa funkcje u nas na forum: https://matematykaszkolna.pl/forum/przyklady9.html A co do błędu to: "Każdy z czynników w ostatnim iloczynie dąży do 1, przeto granicą ciągu jest 1 …" <−−− b−z−duuuuuuura masz 1 <−−− symbol nieoznaczony
3 lip 08:43
J: Widzę to tak, ale mogę sie mylić ...: lim (1+1n)1n = lim [(1+1n)n]n−2 = lim en−2 = e Zatem szukana granica ... lim = e*e*e .... *2n−2 = en
3 lip 09:32
J: Już widzę bład ... wycofuję post emotka
3 lip 09:34
J: Moim zdaniem ta granica jednak wynosi 1.
3 lip 09:46
ICSP:
4 

e 
3 lip 10:40
Yuriko: @ wredulus pospolitus: Dlaczego "bzdura" ? Funkcja x → ( 1 + a/x )1/x ma asymptotę poziomą równą 1. A granica iloczynu ciągów, z których każdy ma granicę skończoną jest równa iloczynowi granic... NB: Zastosowałem zapis taki, a nie inny, gdyż użycie komend do składu tekstu matematycznego na tej stronie dał wyjątkowo nieczytelny rezultat @ ICSP : zgadza się; tyle, że powinno to wynikać z rachunku...
3 lip 11:02
ICSP: Niech an będzie ciagiem o wyrazach dodatnich wtedy prawdziwa jest implikacja
 an+1 
lim

= q ⇒ lim nan = q , q ∊ (0 ; + )
 an 
3 lip 11:21
zombi: ICSP, ja mam takie pytanie czysto teoretyczne. Czy ty implikacja wynika m.in. z tego, że Cauchy > d'Alembert ?
3 lip 11:54
ICSP: zombie chodzi Ci o to, ze kryterium Cauchego zbieżności szeregu jest "silniejsze" niż kryterium d'Alemberta ?
3 lip 11:57
zombi: Tak.
3 lip 12:03
ICSP: Można to tak interpretować emotka
3 lip 12:11
zombi: A jest gdzieś może dowód tej implikacji? Z definicji jakoś? Bo jestem ciekaw jak to pokazać. emotka
3 lip 12:14
ICSP: Właśnie nie posiadam. W internecie również nie mogłem go znaleźć
3 lip 12:21
zombi: Podbijam może ktoś będzie miał dowód tej implikacji.
3 lip 15:45
zawodus: Po 9 lipca poszukam w moich notatkach i książkach Ogólnie bardzo przydatna rzecz. Jak nie znajdę, to zapytam znajomego z innego forum i na pewno pomoże emotka
3 lip 15:57
zombi: Dzięki! emotka Bo z tego jakby nie patrzeć często się korzysta, więc dowód byłby ok. Wiem tylko tylko, że to jest powiązane z kryt. Cauchy'ego i d'Alemberta.
3 lip 15:59
Yuriko: Witam ponownie, Chyba nasza dyskusja zboczyła na zupełnie inny temat... Odpowiedzi na zadane pytanie się nie doczekałem... Może wrócilibyśmy do meritum? @zombi: Dowód cytowanego twierdzenia w necie można znaleźć, tyle,że nie po polsku...(matematykę wszak uprawia się na całym świecie i wobec powyższego korzystnie jest znać języki obce, i to niekoniecznie jedynie angielski, by mieć dostęp publikowanych rezultatów...) Rzeczony dowód można znależć tutaj ( nie zapominajmy, ze obaj panowie byli Francuzami...): http://ljk.imag.fr/membres/Bernard.Ycart/MC2/node32.html ( ostatnie twierdzenie na tej stronie.) Pozdrawiam, Yuriko
3 lip 22:56
3 lip 22:59
ICSP: Yuriko podałem Ci twierdzenie które załatwia zadanieemotka. Wystarczy za an przyjąć wszystko
 an+1 
co znajduje się pod pierwiastkiem n−tego stopnia i policzyć granicę

.
 an 
3 lip 23:00
zombi: Dzięki Godzio !
3 lip 23:07
Yuriko: Ok, dziękuję, zaraz wypróbuje; ale dalej chciałbym wiedzieć GDZIE TKWI błąd w zaproponowanym rozwiazaniu... Bo niewątpliwie jest błędne. Proszę o wskazanie z uzasadnieniem. Dziękuję z góry!
3 lip 23:09
Godzio: W Twoim rozwiązaniu błąd tkwi w tym, że jeżeli każdy wyraz dąży do 1 to nie znaczy, że iloczyn też będzie dążył.
3 lip 23:20
zombi: Nie wiem czy dobrze myślę, może ktoś poprawi: Mianownik nnn = n → Licznik Z tw. o dwóch ciągach lim nnn = oraz nnnn(n+1) *. .. *(2n) zatem lim n(n+1) *. .. *(2n) = Czyli mamy

3 lip 23:20
Godzio:
 (2n)! 
(

)1/n
 n! * nn 
 n 
Hmm, może wiemy, że

→ e (taka popularna granica) No to zróbmy pod nią nasz ciąg.
 nn! 
 2n|(2n)! n 1 1 
(

)2 * 4n2 *

*

*

2n nn! n nnn 
 1 4 
→ (

)2 * 4 * e =

e e 
3 lip 23:27
zombi: Mi chodziło tylko o to, jak pokazać, że te iloczyny nie pykają emotka
3 lip 23:30
Yuriko: @zombi: wyrażenia nieoznaczone / często dają się przekształcić do innej postaci, pozwalającej na wyznaczenie granicy, np (2n+1)/(n+1) w zapisanej postaci też jest typu /; a w innym zaś zapisie już nie. Myślę zatem,że to nie ten argument, choć przedstawione przesłanki są poprawne... @Godzio: Jak zatem należy interpretować tw. o działanich arytmetycznych na granicach ciągów zbieznych !?
3 lip 23:34
Yuriko: @Godzio: ładne rozwiazanie, pod warunkiem znajomości tej granicy... Z twierdzenia podanego kilka postów wyżej tez się ładnie to liczy... Ale dalej NIKT mi nie wskazał dokładnie momentu, w którym popełniłem błąd...
3 lip 23:41
ICSP: 1 *1 * ... * 1 = 1 gdy n → a 1 jest symbolem nieoznaczonym.
3 lip 23:43
Godzio: No to inny przykład na to, że nie można tak tego interpretować: nn → 1 tak? No to nnn → 1 bo nn * nn * ... * nn → 1 * 1 * ... * 1 = 1 Masz granicę, 1 −− ok, ale masz tych jedynek nieskończenie wiele więc jest to 1, a to już jest symbol nie oznaczony.
3 lip 23:45
Yuriko: Dziękuję; Nie wiedziałem, że 1 jest symbolem nieonaczonym. Pozdrawiam wszystkich uczestników dyskusji; <Yuriko>
4 lip 14:49
Yuriko: PS. Zadanie pochodzi z egzaminu wstępnego na medycynę (sic!) w Japonii...
4 lip 14:51