Funkcja logarytmiczna
michael :
log 1000
2 lip 17:44
J: 3
2 lip 17:44
Dziadek Mróz:
log(1000) = log(103) = 3log(1) = 3*1 = 3
2 lip 17:46
Dziadek Mróz:
tam jest
3log(10) = 3*1 = 3
2 lip 17:46
Janek191:
log 1000 = log10 1000 = x ⇔ 10x = 1000 = 103 ⇒ x = 3
2 lip 17:47
J: 3log(10) ..
2 lip 17:47
michael : Dziadek Mróz:
który to wzór
2 lip 17:58
michael : ?
2 lip 18:00
Nieuchwytny: 218 czwarty od góry
2 lip 18:00
michael : nie kumam 3log(1) skąd to 1 wyjaśnić prosze?
3 lip 12:24
J:
log1000 = log103 = 3*log10 = 3*1 = 3
3 lip 12:25
michael : a dlaczego * 1 a nie 2 np ?
3 lip 12:28
J:
bo: logaa = 1 , tutaj: log1010 = 1
3 lip 12:32
michael :
log12 32
3 lip 14:42
J: − log225 = − 5log22 = − 5
3 lip 14:49
michael : jak napisać to log {1}{2}32 tak żeby 1/2 było na dole
3 lip 14:53
J:
| | 1 | |
Możesz też obliczyć tak: log0.532 = x ⇔ ( |
| )x = 32 ⇔ 2−x = 25 ⇔ x = −5 |
| | 2 | |
3 lip 14:54
J: Lepiej się chyba nie da ... możesz zapisać tak, jak ja.
3 lip 14:56
michael : jak to J 1/2 napisać żeby było niżej 32 z tymi nawiasami ?
3 lip 14:58
J: Popatrz na lewo od tego okna ... masz przykład jak zapisać np. a2 , no to log232 , ale jeśli
w podstawie logarytmu jest ułamek, to lepiej się nia da jak : log1232
3 lip 15:03
michael : loga12 32
3 lip 15:07
J: Czyli w podstawie jest a12 ?
3 lip 15:08
michael : logu {1} {2}
3 lip 15:08
michael : ale mi tak jak to nie wychodzi napisać 1/2
3 lip 15:10
michael : loga1{2}
3 lip 15:12
J: piszesz tak: log podkreslenie klamra małe u klamra 1 klamra klamra 2 klamra klamra
3 lip 15:14
michael : log{u{1{{2}}
3 lip 15:16
J:
znaki: podkreślenie { u { 1 } { 2 } }
u ciebie brak podkreslenia i trzecia klamra w drugą stronę
3 lip 15:19
michael : log1232
3 lip 15:25
J: Lepiej nie będzie..., ale każdy widzi, o co chodzi.
3 lip 15:26
michael : dzięki
3 lip 15:34
michael : wymyślisz mi przykład podoby ?
3 lip 15:37
michael : spróbuje rozwiązać
3 lip 15:38
J:
Codzi Ci o zpis , czy o logarytm ?
3 lip 15:40
J:
Zapis: lgaα9 ... w podstawie jest: aα
3 lip 15:41
michael : chodzi mi o podobny przykład l do rozwiązania log1232 ja będę rozwiązywać
3 lip 15:54
J:
log√381 =
3 lip 15:59
michael : cienki z matmy jestem
3 lip 16:09
J:
| | 1 | |
Zapamietaj wzór: logaβb = |
| logab .. tutaj masz: √3 = 312 |
| | β | |
3 lip 16:11
michael :
log√3 34
4 lip 10:03
J: A co z przykładem, który podałem Ci wczoraj ?
4 lip 10:08
michael : nie mam pomysłu jak to ugryść
4 lip 10:12
J: Masz podany wzór : post 16:11
4 lip 10:15
4 lip 10:18
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
...popatrz na wzór ... przed log ma być |
| ... skoro tu masz β = |
| , to |
| = ? |
| | β | | 2 | | β | |
no i zmienia się podstawa logarytmu z a
β na a .... patrz na wzór !
4 lip 10:25
michael : log√30,5*34
4 lip 10:34
J:
| | 1 | |
Czyli .... = 2log334 ( bo odwrotność |
| to 2 i zmienia się podstawa z 30.5 na 3) = |
| | 2 | |
= 2*4*log
33 = 8*1 = 8 ... łapiesz ?
4 lip 10:36
michael : rozpisz mi do wzorów i jeszcze raz wytłumacz prosze
4 lip 10:46
J:
log√334 = log30.534 = 2*log334 = 4*2*log33 = 4*2*1 = 8
... czego nie rozumiesz ?
4 lip 11:02
michael : to co w nawiasie napisałeś
4 lip 11:24
michael : nie rozumiem
4 lip 11:25
J: | | 1 | |
Osłabiasz mnie... co jest odwrotnością liczby 2 ? ... co jest odwrotnością liczby |
| ? |
| | 2 | |
4 lip 11:34
michael : | | 1 | | 1 | |
odwrotnością liczby 2 jest |
| a odwrotnością liczby |
| jest 2 |
| | 2 | | 2 | |
5 lip 12:42
michael : wytłumacz mi jak możesz J jak się zmienia z 3 0,5 na 3 podstawa logarytmu
5 lip 12:45
Soul Monster: log
30,53
4=x
3
0,5x=3
4
x=8
5 lip 12:57
J: Patrz na wzór,który Ci podałem 3 lipca o godz. 16:11
5 lip 12:58
Soul Monster: J przedstawił wzór w którym wykładnik liczby przy podstawie przechodzi na początek wyrażenia i
odwraca się tzn. log3[c[12]34=/odwracasz 12/ 2 *log334
5 lip 13:02
J: ...
5 lip 13:13