Ciąg geometryczny...
Mati: W pewnym rosnącnym ciągu geometrycznym wyraz pierwszy jest równy 2, a wyraz siódmy jest cztery
razy większy od wyrazu trzeciego.
a) oblicz iloraz tego ciągu
b) Oblicz sumę dziesiąciu początkowych wyrazów tego ciągu
Więc
b) a
1=2
a
7=4a
3
q
4=4
q=
√2 lub −
√2 − odpada bo ciąg rosnący
Właśnie nie wiem...skąd mam wziąć n?
2 lip 00:39
Mati:
2 lip 00:47
2 lip 00:48
Mati: Ahhh no tak

pora robi swoje
2 lip 00:50
Mati: | | 1−√2 | | 1−32 | |
2* |
| = 2* |
| |
| | 1−√2 | | 1−√2 | |
Dobrze?
2 lip 00:57
Mati: √210 zgubiłem w liczniku...
2 lip 00:58
jakubs: <OK>
Pozbądź się jeszcze niewymierności z mianownika i będzie super
2 lip 00:58
Mati: | | 2−64 | | −62 | | 1+√2 | | −62−62√2 | | 62(1+√2) | |
= |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 1−√2 | | 1−√2 | | 1+√2 | | −3 | | 3 | |
Dobrze?
2 lip 01:06
jakubs:
(1−
√2)(1+
√2)=1
2−(
√2)
2=1−2=−1
2 lip 01:13
Mati: Dziękuje! Znów beznadziejny błąd zrobiłem
2 lip 01:17
jakubs:
2 lip 01:17