Rozwiąż nierówność...
Mati: Być może już za późno ale nie mogę sobie darować tego zadania....Hornerem próbowałem i się nie
da...grupowanie, tak bezpośrednio też nie..a inaczej nie umiem.
x3+6x2−6x+5>0
1 lip 00:13
Mati:
1 lip 00:40
albertqwert: masz na mysli pierwiastki? sprawdz na wolframalpha.com
1 lip 00:42
1 lip 00:45
1 lip 02:23
Hugo: sprawdzałeś
w(1/5)
w(−1/5)?
1 lip 02:33
Mati: a dlaczego 1/5 i −1/5?
1 lip 22:31
Mati: p|5 , więc p∊{−1,1,−5,5} oraz q|1, więc q∊ {−1,1}
| p | |
| ∊{−1,1,−5,5} sprawdzałem wszystkie i moim zdaniem się nie da...chyba, że coś źle |
| q | |
robie...
1 lip 22:38
Trivial: Sprawdzając wszystkie możliwości udowodniłeś, że wielomian nie ma pierwiastków wymiernych, ale
to nie oznacza że ich nie ma w ogóle.
1 lip 22:39
Mati: No zgadzam się ale to jak mam jeszcze sprawdzić w takim razie?
1 lip 22:42
Trivial: Jest wiele sposobów. Rozwiązania analityczne można znaleźć chociażby wzorami Cardano. Jeżeli
zadowoli Cię rozwiązanie przybliżone z dowolną dokładnością użyj dowolnej z metod numerycznych
rozwiązywania równań F(x) = 0.
1 lip 22:45
Mati: Ehh...jestem w II liceum i pani nam dała zadania na wakacje i podała właśnie taki
przykład...czyli rozumiem, że normalnie z programu liceum Bezouta, Hornerem ani dzieleniem czy
czyms innym nie da się rozwiązać tej nierówności? Po prostu chodzi mi o jasność czy się da czy
nie bo jak jest faktycznie możliwość to to bym zrobił albo prosiłbym o odpowiedź albo
rozwiązanie...ale jak się nie da to pewnie dam sobie spokój

może po prostu wymyśliła jakiś
dziwny wielomian albo pomyliła się i stąd nie można go rozwiązać
1 lip 22:50
zawodus: Dała na wakacje, to nie mógł być prosty przykład
1 lip 22:54
Mati: Ale są za więcej punktów i prostsze

więc pewnie pomyłka heh chciałem zobaczyć tym Cardano
ale ja jestem słaby z matematyki i zaraz coś źle zrobię, poza tym pani pewnie i tak powie, że
pomyłka heh. Dzięki
1 lip 22:56
Mila:
Taką nierówność rozwiąż.
x3+6x2+6x+5>0
1 lip 22:57
Mati: Hornerem wyszło mi −5 ale dalej z równania kwadratowego: x2+x+1=0
Δ<0 więc tylko −5 ale −5<0 więc brak rozwiązań?
1 lip 23:09
Lukas:
x3+6x2+6x+5>0
(x+5) (x2+x+1)> 0
x∊(−5,∞)
1 lip 23:20
Mila:
x3+6x2+6x+5=(x+5)*(x2+x+1)
(x+5)*(x2+x+1)>0⇔x+5>0 ponieważ x2+x+1>0 dla x∊R (Δ<0 i a=1>0)
⇔x>−5
1 lip 23:20
Mati: No tak..dziękuję
1 lip 23:23
Mila:
1 lip 23:30
Lukas:
Przecież ja to wyżej już rozwiązałem...
1 lip 23:31
adada: Może ktoś wyjaśnić jak się zrobiło (x+5)*(x2+x+1) ?
1 lip 23:31
Lukas:
Mila już Ci wyjaśniła..
1 lip 23:36
Eta:
x3+5x2+x2+5x+x+5= x2(x+5)+x(x+5)+(x+5)= (x+5)(x2+x+1)
1 lip 23:37
Mila:
Albo schemat Hornera:
w(x)=x3+6x2+6x+5
w(−5)=(−5)3+6*(−5)2+6*(−5)+5=−125 +150−30+5=0⇔wielomian dzieli się przez (x+5)
1 6 6 5 x=−5
1 1 1 0
⇔x3+6x2+6x+5=(x+5)*(x2+x+1)
1 lip 23:51