Funkcja logarytmiczna
michael :
log3243
30 cze 14:11
ICSP: 5
30 cze 14:22
J: = log335 = 5log33 = 5*1 = 5
30 cze 14:23
pigor: ..., lub jak nie dasz rady szybko wpaść na pomysł jak
wyżej, możesz lz definicji logarytmu np. tak :
niech
log3 243=x ⇔ 3
x=243 ⇔ 3
x= 3*81 ⇔ 3
x= 3*9
2 ⇔
⇔ 3
x= 3*(3
2)
2 ⇔ 3
x= 3
1+4 ⇔ 3
x= 3
5 ⇔
x=5 . ...
30 cze 16:39
michael : z jakiego to wzoru?
30 cze 18:21
Nieuchwytny: z definicji logab=c ⇔ac=b
30 cze 18:24
30 cze 18:26
Bogdan:
30 = 1, 31 = 3, 32 = 9, 33 = 27, 34 = 81, 35 = 243, 36 = 729
Tyle powinien znać na pamięć każdy uczeń szkoły średniej, tak jak tabliczki mnożenia,
w tym przez 12, 15, 16, a także potęgi dwójki od 20 do 210, potęgi czwórki od 40 do 45,
kwadraty liczb od 12 do 252, sześciany od 13 do 103 itp.
30 cze 18:46
michael : a z jakiego wzoru j korzystał?
1 lip 11:50
Kaja: α*logab=logabα
1 lip 11:52
michael : Który to wzór z tych wzorów co wypisał Pan Jakub na tej stronce?
1 lip 12:03
Kaja: czwarty od góry w dziale wzory z logarytmami
1 lip 12:06
michael : dzięki
1 lip 12:10