Mam jeszcze jeden układ do roziwązania, Zaczęłam go rozwiązywać, ale już mi nie
lil: Mam jeszcze jeden układ do roziwązania, Zaczęłam go rozwiązywać, ale już mi nie zgadzały z
odpowiedziami pierwsze y i x.
7|x| +2y=3x+2
|2x − 3y|=3x
A odp to:
x=3
y=−5
oraz
x=37
y=17
29 cze 18:12
lil: proszę.
29 cze 18:32
29 cze 18:34
pigor: ..., coś jest nie tak z twoim układem, bo
(x,y)=(3,−5) nie spełnia drugiego równania układu.
29 cze 18:44
29 cze 18:52
lil: podbijam.
29 cze 19:09
zawodus: np. z pierwszego równania wyznacz y i podstaw do drugiego równania.
29 cze 19:16
lil: Okay, ale skąd się biorą te dwa rozwiązania?
29 cze 19:21
Metis: Wartość bezwzględna...
29 cze 19:22
lil: Ale przecież ją opuszczam z tego, że y≥0 patrząc na drugie równanie.
29 cze 19:26
29 cze 19:28
lil: podbijam
29 cze 20:16