Rozwiąż układ równań. Ten jest z wartością bezwzględną,
lil: Rozwiąż układ równań. Ten jest z wartością bezwzględną,
5|y|+3x= 3y +3
|4y+9x|=6y
Mógłby mnie ktoś naprowadzić, jak to rozwiązać?
29 cze 16:35
lil: proszę?
29 cze 16:47
29 cze 16:58
lil: a skąd to masz?
29 cze 17:07
pigor: ..., np. tak :
drugie równanie układu ma sens ⇔ (*)
y>0, wtedy
5|y|+3x=3y+3 i |4y+9x|=6y ⇔ 5y+3x=3y+3 i 4y+9x= −6y v 4y+9x=6y) ⇔
⇔ (2y+3x=3 i 9x= −10y) v (2y+3x=3 i 9x=2y) ⇔
⇔ (3x=2y+3 i 3(2y+3)= −10y) v (9x+3x=3 i 2y=9x) ⇔
⇔ (6y+10y= −9< 0 i 3x=2y+3) v (12x=3 i 2y=9x), stąd i z (*) ⇔
⇔
12x=3 i 2y=9x ⇔ x=
14 i 2y=
94 ⇔
x=14 i y=98,
czyli
(x,y)= (14, 98) − szukane
rozwiązanie danego układu. ...
29 cze 17:10
razor: |4y+9x| = 6y − z tego wynika że y ≥ 0, więc możemy opuścić jedną wartość bezwzględną
5y+3x=3y+3
2y = −3x+3
podstawiając do 2 równania
|2(−3x+3)+9x|=3(−3x+3)
|3x+6|=−9x+9
3x+6 = −9x+9 lub 3x+6 = 9x−9
12x = 3 6x = 15
| | 3 | | 15 | |
2y = − |
| +3 2y = − |
| + 3 |
| | 4 | | 2 | |
sprzeczne z założeniem y ≥ 0
29 cze 17:16
razor: no i się

spóźniłem
29 cze 17:16
lil: bo ja to zrobiłam w taki sposób:
5|y|+3x= 3y +3
|4y+9x|=6y
Wyznaczam x z pierwszego równania
5y+3x=3y+3
3x=−2y+3
x=−2y+33
Podstawiam x do drugiego równania
4y+9(−2y+33)=6y /*3
12y−18y+27=18y
−24y=−27
y=98
Podstawiam y do pierwszego równania
5 *98 +3x=3*98 +3
3x=68
x=14
Czy tak jest dobrze?
29 cze 17:38
pigor: ..., może być, ale koniecznie musisz napisać dlaczego
rozpatrujesz tylko y nieujemne (y ≥0), czyli dlaczego nie istnieje
y<o spelniające dany układ i tyle .
29 cze 17:48
lil: Czyli wystarczy napisać :
y≥0
|k|≥0
29 cze 17:51
pigor: ...,

nie wiem co tam robi to k, a
jeśli piszesz y≥0, to dokończ dlaczego ma być y nieujemne
29 cze 18:05