rysowanie wykresów
tyu:
jak narysować za pomocą kreatora wykresów na tym forum narysować log
2 √2
Jeśli się nie da, to czy znacie jakieś adresy z takimi kreatorami wykresów, bo
http://www.wolframalpha.com
nie chce mi narysować mimo podania wyniku
ani na matemaks.pl też nie da się chyba go narysować
29 cze 09:44
5-latek: Nie narysujesz bo nie masz zmiennej
| | 1 | | 1 | | 1 | |
przeciez log2√2 to jet konktertna liczba log22{1/2)= |
| log22= |
| *1= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
29 cze 09:47
tyu: cześć
5−latek. wczoraj
pigor podał mi tu
https://matematykaszkolna.pl/forum/254741.html
sposób na porównywanie liczb (zad. porównaj liczby a= log
2 √2 b=log
2 √3) za pomocą funkcji
logarytmicznych (np. y=log
2x ), które właśnie są w książce na następnej stronie, więc jeszcze
nie za je bardzo umiem. Dzisiaj wracam do zadania i chcę sobie narysować jak te funkcje
wyglądają
29 cze 09:56
tyu: | | 1 | | 1 | |
może ktoś wie jak porównać a= log2/3 |
| b=log1/3 |
| |
| | 5 | | 5 | |
29 cze 09:59
5-latek: Do wykresu
Wpisz w wolfram sobie plot log2(x) i dostaniesz wykres log2x
Nad postem z 09:59 sam pomysl . jak jest funkcja logarytmiczna gdy podstawa jest w przedziale
(0,1)
29 cze 10:33
tyu: już wiem. Przeczytałem sobie ten dział.
29 cze 10:42
Piotr 10:
29 cze 10:44
tyu: mam jeszcze pytanie takie na przyszłość, bo jeszcze do zadań nie przystąpiłem (robię sobie
notatkę)
Jeśli mam tw dot f.logarytmicznej
jeśli a∊(0,1) i x
1, x
2 ∊R
+, to log
ax
1 < log
ax
2 ⇔ x
1 > x
2
Jeśli jest zadanie dotyczące nierówności logarytmicznej i ona jest malejąca, czyli a∊(0,1), to
przy porównywaniu x
1, x
2 zmieniam znak na przeciwny
29 cze 11:01
Piotr 10: Tak. Bo jest to funkcja malejaca, a więc wraz ze wzrostem argumentów, wartości funkcji maleją
29 cze 11:04
Piotr 10: Zobacz sobie na wykresie najlepiej
29 cze 11:05
tyu: już to zrobiłem, tylko chciałem się upewnić. Dziękuję
29 cze 11:06
Dziadek Mróz:
| | 1 | | | | log(1) − log(5) | |
log2/3( |
| ) = |
| = |
| |
| | 5 | | | | log(2) − log(3) | |
| | 1 | | | | log(1) − log(5) | |
log1/3( |
| ) = |
| = |
| |
| | 5 | | | | log(1) − log(3) | |
Teraz porównanie mianowników:
log(2) − log(3) ? log(1) − log(3)
log(2) ? log(1)
2 ? 1
2 > 1
tak więc pierwsza liczba jest mniejsza bo mianownik jest większy
29 cze 11:59
tyu: dziękuję bardzo
29 cze 12:03
tyu: mam jeszcze pytanie dotyczące ostatnich czterech wersów
nie wiem, czy dobrze myślę
log 2 − log 3 log 1 − log3
−log 1
−log2 / zamieniam stronami
log2 log1
czy w ten sposób zniknął ten minus, który tam powinien być
29 cze 12:57