23 cze 19:32
sushi_ gg6397228:
zapisz przyklady a nie linkujesz
23 cze 19:58
Blue: Czy w tym 3 zadaniu nie będzie tak, że granica lewostronna wynosi 1 , a prawostronna 2 i
dlatego nie ma granicy w punkcie x=0

?
23 cze 20:40
Blue: sushi po co mam zapisywać przykłady skoro piąte zadanie wymaga zobaczenia rysunku? No może nie
wymaga, ale na pewno jest to pomocne
23 cze 20:41
sushi_ gg6397228:
jestem bardzo leniwy i mi się nie chce klikać w odnośniki
23 cze 20:43
Blue: Czyli jak przepisze treść, to powiesz mi czy dobrze myślę?Obiecujesz?
23 cze 20:52
Blue: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Wykaż, że funkcja f(x) = 2 dla x∊{1, |
| , |
| , |
| ...} i f(x) = 1 dla x∊R\{1, |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
nie ma granicy w punkcie x=0 .
Proszę bardzo!
23 cze 20:55
Blue: | | 1 | | 1 | | 1 | |
nie napisałam "U" sorry: i f(x) = 1 dla x∊R\{1, |
| , |
| , |
| ...} |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
23 cze 20:56
sushi_ gg6397228:
nie dostałem odpowiedzi na stare zadania, w tym policzenie pochodnej złożonej, wiec nie wiem
czy będę miał motywację
23 cze 20:56
sushi_ gg6397228:
definicja granicy ...
23 cze 21:01
ICSP: sushi gg6397228 mój nowy mistrz
23 cze 21:27
Blue: jakie zadania?
23 cze 21:29
Blue: no granica jest w punkcie wtedy , jak jest lewostronna i prawostronna taka sama, czyż nie
23 cze 21:31
23 cze 21:34
Blue: No ale odpowiedz na tamto zadanie jako tako otrzymałam, bo napisał je ICSP. A tego o czym potem
pisałeś, to do dziś nie rozumiem, bo nie wiem , co to jest to In.
Ale mniejsza z tym.
Jeśli chodzi o to zadanie, to jak to napisać, aby to wykazać ? Wystarczy tak jak Ty powyżej?
23 cze 21:39
Blue: czyli w końcu dobrze rozumuję to zadanie , czy nie? Że granica lewostronna i prawostronna są
inne?
23 cze 21:41
sushi_ gg6397228:
zawsze można zrobić rysunek lub pokazać, ze istnieją dwa podciągi, co mają różne granice
23 cze 21:41
Blue: Jezu sushi powiedz mi po prostu czy mam racje czy moje rozwiązanie jest złe .

Tak lub nie (niepotrzebne skreślić)
23 cze 21:43
sushi_ gg6397228:

masz w powiększeniu w nawiasie skala
(10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000000000000000000000000 :1)
i mi pokaż, te Twoje cudowne granice jednostronne ?
23 cze 21:44
Blue: a to nie jest tak, że z lewej strony, czyli argumenty mniejsze od zera wszystkie mają wartość
1

?
23 cze 21:46
Blue: hmmm
23 cze 21:50
Blue: i nastała cisza....
23 cze 21:54
sushi_ gg6397228:
no to masz lewą stronę (różowe− tylko) a prawa strona to masz dwukolor
więc dalej masz "dwa podciągi" o dwóch różnych granicach
23 cze 22:05
Blue: A ja nadal utrzymuje, że w takim przypadku można by wykorzystać granicę lewostronną i
prawostronną
24 cze 13:46
xx:
No to pokaż jak?
24 cze 13:58
Blue: limf(x) = 2
x−>0+
lim(fx) = 1
x−>0−
24 cze 14:00
xx:
| | 1 | |
a jak wezmę ciąg xn= |
| to zauważ, że |
| | nπ | |
f(x
n) =1 i x
n > 0 dla każdego x
n, więc
lim
x→0+ f(x) = 1
24 cze 14:25
Blue: Czyli jaką mam napisać odpowiedź, żeby to udowodnić? Możesz rozpisać wszystko?
24 cze 15:01
Blue: 
?
24 cze 16:24
Blue: Mógłby ktoś pokazać te dwa ciągi, które mają inne granice?
24 cze 16:35
Blue: Nikt nie pomoże?
24 cze 16:48
zawodus: ciąg pierwszy
lim
n →∞(x
n) = x
0=0
lim
n →∞(f(x
n))=lim
n→∞2=2
teraz drugi wymyślasz i koniec
24 cze 16:53
Blue: | | −1 | |
a ten drugi to może być np. |
| |
| | n | |
24 cze 17:37
Blue: tak?
24 cze 18:50
zawodus: tak
24 cze 21:54
Blue: Wreszcie odpowiedziałeś

Dzięki
24 cze 23:25