Zagadnienia optymalizacyjne
Blue: Jaką największą objętość może mieć stożek, którego przekrój osiowy jest trójkątem o obwodzie
równym 8

Bardzo bym prosiła o szczegółowe obliczenia (mylę się przy obliczaniu pochodnej...
19 cze 10:50
ICSP: a wkład własny ?
19 cze 10:52
19 cze 10:53
Blue: Tej piątej linijki nie rozumiem , gdybyś był tak miły i wytłumaczył mi to ICSP, to byłabym
bardzo wdzięczna
19 cze 10:54
Blue: Dlaczego jak obliczamy pochodną iloczynu , to tam jest minus, skoro we wzorze jest plus i nie
wiem skąd tam się ta dwójka wzięła w liczniku...
19 cze 10:57
Toskan:
Tam jest pochodna iloczynu a przedział x∊(0, 2) jest dlatego, że x>0 oraz H > 0
19 cze 11:00
Toskan:
Blue a pochodna funkcji wewnętrznej tej pod pierwiastkiem?
19 cze 11:01
ICSP: | 2 | |
| π jest stała i dlatego wyrzucamy ją przed pochodną. |
| 3 | |
Dalej (sama pochodna) :
(x
2*
√4 − 2x)' = (x
2)' *
√4 − 2x + x
2 * (
√4 − 2x)' =
| | 1 | |
= (2x) * √4 − 2x + x2 * ( |
| * (4 − 2x)' = |
| | 2√4 − 2x | |
| | −2 | |
= 2x√4 − 2x + x2 * |
| = |
| | 2√4 − 2x | |
| | x2 | |
= 2x√4 − 2x − |
| = // domnażam licznik i mianownik |
| | √4 − 2x | |
pierwszego ułamka przez
√4 − 2x //
| | 2x√4−2x*√4−2x | | x2 | |
= |
| − |
| = |
| | √4−2x | | √4−2x | |
| | 2x(4 − 2x) − x2 | |
= |
| = |
| | √4 − 2x | |
| | 2π(−5x2 + 8x) | |
Ostatecznie : f'(x) = |
| |
| | 3√4 − 2x | |
19 cze 11:02
Blue: skąd Ci się wzięło w drugiej linijce to *(
√4−2x)

?
19 cze 11:13
Blue: | | 1 | |
przecież pochodną √4−2x jest |
| , więc nie rozumiem tego zapisu.... |
| | 2√4−2x | |
19 cze 11:16
sushi_ gg6397228:
a pochodna "4−2x" to gdzie ?
19 cze 11:18
Blue: sushi o ci Ci chodzi? mógłby to ktoś wyjaśnić
19 cze 11:20
Blue: 
?
19 cze 11:23
sushi_ gg6397228:
jak sie liczy pochodna
√4−2x
| | 1 | |
(√6x)'= |
| * (6x)'=... |
| | 2*√6x | |
19 cze 11:25
Blue: Serio?o.O ja w książce mam tylko coś takiego
Skąd niby miałam to wiedzieć
19 cze 11:35
Blue: Może podasz jakąś stronkę z wszystkimi pochodnymi

Bo wygląda na to, że w tej książce dają zadania, które są nieadekwatne do podawanej teorii...:c
19 cze 11:35
sushi_ gg6397228:
przeciez masz funkcje złożoną
u= 4−2x
y= √u
tak samo jak (x2+4x)6 −−−> 6* (x2+4x)5* (x2+4x)'=....
19 cze 11:39
sushi_ gg6397228:
na ma strony ze wszystkimi pochodnymi, są tylko podstawowe, masz też z boku lub np wujek google
| | 1 | | −4 | |
ln (3−4x)−−−> |
| * (3−4x)'= |
| |
| | 3−4x | | 3−4x | |
19 cze 11:41
sushi_ gg6397228:
tak samo
sin (4x−5) −−> [cos (4x−5)] * (4x−5)'= 4* cos (4x−5)
przykład ten co podałaś
√x to musisz zapamiętać :
| | 1 | |
√argument−−−> |
| * (pochodna argumentu) |
| | argument | |
policz
19 cze 11:43
Blue: ahaaa, czyli mogli to zapisać, a niee kurde

nie miałam tego In
19 cze 11:47
19 cze 11:56
Blue: | 1 | | 2+x | | 1(x−1)−1(2+x) | | 2+x | |
| * |
| + |
| tgx = |
| + |
| cos2x | | x−1 | | (x−1)2 | | cos2x(x−1) | |
Nie rozumiem tego , bo nie wiem o co chodzi z tym In
19 cze 12:18
sushi_ gg6397228:
wtopa
19 cze 17:15
sushi_ gg6397228:
masz złożenie trzech funkcji; zapisz je (wymień z nazwiska)
19 cze 17:22