Pochodne, ekrtrema itd
Blue: Blaszana puszka w kształcie walca ma mieć pojemność 0,4dm3. Na wycięcie kół na obie podstawy
trzeba przeznaczyć kwadratowe kawałki materiału. Cena materiału, z którego wykonuje się
podstawy jest o 5% wyższa od ceny materiału, z którego wykonuje się powierzchnię boczną. Jakie
wymiary powinna mieć puszka , aby koszt jej wykonania był najmniejszy?
| | 1 | |
Wyszło mi , że r = 3√ |
| dm , co w przybliżeniu jest 3, 68 cmale H wychodzi mi ok . 9,3 |
| | 20 | |
| | 2 | |
cm, a w odpowiedziach jest inaczej (9,7cm) ... Wzór , który wyprowadziłam na H = |
| |
| | 5πr2 | |
17 cze 21:46
Blue: sorki, że dodałam jeszcze raz to zadanie, powinnam to napisać pod tamtym postem upsss
17 cze 21:47
17 cze 21:52
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz
17 cze 22:04
Blue: no wyprowadzam wzór na h ze wzoru na objętość najpierw
17 cze 22:09
Blue: Potem zapisuje wzór na pole powierzchni, ale z tym, że zamiast normalnego pola podstawy biorę
wzór na pole kwadratu czyli (2r)2
17 cze 22:11
Blue: liczę pochodną od tego
17 cze 22:11
Blue: i potem ekstremum, ale dziwne , bo jedno ekstremum wyszło..
17 cze 22:12
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba napisac wzor na V, Pc, Pb
potem wypisac dane do zadania, nie widze tego
17 cze 22:12
Blue: ale nie , tak też przecież może być
17 cze 22:12
Blue: Pb= H* 2πr
Pc= 2πr
2 + 2πr*H, ale nie wiem, czy mam brać od tego pochodną, czy od tej podstawy kwadratu
17 cze 22:14
Blue: Help
17 cze 22:18
sushi_ gg6397228:
wzór na funkcje od "r" jest ....
17 cze 22:19
Blue: czyli mam już zapisać po podstawieniu za H

Tylko powiedz mi czy ma ten kwadrat brać pod uwagę
17 cze 22:20
Blue: mam*
17 cze 22:20
sushi_ gg6397228:
f(r)− funkcja kosztu, więc podstawa jest kwadrat a nie koło
17 cze 22:22
Blue: Jesteś

Bo spać chcę iść, tylko to zadanko muszę rozwiązać
17 cze 22:22
Blue: czyli to będzie tak :
Dobrze
17 cze 22:23
sushi_ gg6397228:
żle
17 cze 22:24
Blue: faster, faster..
17 cze 22:25
Blue: why
17 cze 22:25
Blue: To powiedz mi , jak powinno być

Proszęę
17 cze 22:25
sushi_ gg6397228:
przeczytaj 3 zdanie, przecież nie podali tego sobie dla jaj
17 cze 22:25
Blue: bo przecież jak liczę pole boczne to nie uwzględniam już tego kwadratu w podstawie, lecz koło
prawda
17 cze 22:26
Blue: aaaaa czyli muszę to po prostu pomnożyć przez 1,05

Właśnie szczerze mówiąc nie wiedziałam za
bardzo po co mi ta informacja z 5−cioma procentami
17 cze 22:27
sushi_ gg6397228:
Cena materiału, z którego wykonuje się podstawy jest o 5% wyższa od ceny materiału, z którego
wykonuje się powierzchnię boczną.
17 cze 22:28
sushi_ gg6397228:
jeszcze raz wzór na f(r)
17 cze 22:28
Blue: Wyszło !

Niech Cię Bóg błogosławi

Dzięki za Twą łaskę dobry człowieku

!
17 cze 22:32
sushi_ gg6397228:
odrobisz w polu
17 cze 22:33
Blue: to będzie tak samo, ale zamiast 8 będzie 8,4
17 cze 22:33
Blue: Hah, spoko przynajmniej schudnę
17 cze 22:34
17 cze 22:34
sushi_ gg6397228:
głową do dołu, nogami do góry (jak taczka)
17 cze 22:35
Blue: tak, tak właśnie wyszło mi, nie musisz już dalej liczyć
17 cze 22:38
sushi_ gg6397228:
już dawno to policzyłem, tylko nie wiem na Kogo mam fakturę wystawić
17 cze 22:48
Eta:
17 cze 23:17