nierównosć wykłądnicza
tyu:
| | 1 | |
0,5x + 0,5x+1 + 0,5x+2+..>2√ ( |
| )x+ 2 |
| | 2 | |
| | 1 | |
pod pierwiastkiem jest ( |
| )x+ 2 |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
0,5x * 2 > 2√ ( |
| )x+ 2 t=( |
| )x |
| | 2 | | 2 | |
t>
√ t+t2 t
1=−1 t
2=2
i teraz tutaj
https://matematykaszkolna.pl/forum/254370.html Piotr 10 tłumaczył mi, że trzeba narysować szkic paraboli dla t, więc
t∊(−
∞;−1) ∪ (2;
∞) ale nie wiem, jak tutaj obliczyć x
bo w tym przypadku będzie t<−1 i t>2. Czy należy przyjąć, że
| | 1 | |
( |
| ) x > 2 to prawda i tylko ten przypadek rozpatrywać |
| | 2 | |
23 cze 17:55
tyu: 
ktokolwiek coś mógłby podpowiedzieć
23 cze 18:07
tyu: podbijam. Potrzebna mi tylko krótka podpowiedź
23 cze 18:53
zawodus: po pierwsze to skąd się się skróciła lewa strona tak nagle?
23 cze 18:58
tyu: w zeszycie mam obliczenia. już pokazuję jak się skróciła
23 cze 19:00
tyu: | | 0,5x * 0,51 | |
q= |
| = 0,51 |
| | 0,5x | |
| | 0,5x | | 0,5x | |
S= |
| = |
| = 0,5x * 2 −1 czyli tam jest błąd |
| | 1− 0,51 | | 0,51 | |
23 cze 19:04
zawodus: To teraz licz od nowa
23 cze 19:10
tyu: | 0,5x | |
| > 2√ 0,5x + 2 t=0,5x |
| 2 | |
| t | | t2 | |
| > 2√ t + 2 / ()2 |
| > 4t + 8 / *4 |
| 2 | | 4 | |
t
2 > 16t + 32 t
2 − 16t − 32 >0 '
ale to i tak to mi wychodzi jakaś delta dziwka Δ = 384
23 cze 19:13
tyu: dziwna* (przepraszam za literówkę)
23 cze 19:15
Metis:
23 cze 19:21
tyu: i dalej już nie mam pomysłów na to zadanie
23 cze 19:23
zawodus: widzę, że udało ci się poprawić dobry wynik na zły
23 cze 19:25
zawodus: lewa strona to 2*(0.5)
x
23 cze 19:26
tyu: czyli jestem w punkcie wyjścia
23 cze 20:26
Piotr 10: Witaj, zbiór Pazdro ?
23 cze 20:28
tyu: Witam. dokładnie zbiór Pazdro
23 cze 20:29
Piotr 10: Od którego momentu nie rozumiesz ? Zbiór Pazdro to porządny zbiór

, polecam
23 cze 20:30
tyu: w pierwszym poście obliczyłem t
1=−1 t
2=2 (mam nadzieję, że dobrze to zrobiłem) i napisałem ze
zgodnie z Twoją podpowiedzią z linka, który też zamieściłem w pierwszym poście, że trzeba
narysować wykres dla niewiadomej pomocniczej t. Więc narysowałem i wyszło mi, że
t∊(−
∞;−1) ∪ (2;
∞)
ale nie wiem, jak tutaj obliczyć x bo w tym przypadku będzie t<−1 i t>2. Czy należy przyjąć, że
| | 1 | |
( |
| )x < − 1 to jest fałsz i tą nierówność zostawić, |
| | 2 | |
| | 1 | |
( |
| ) x > 2 i przyjąć, że to prawda i obliczyć z tego x  |
| | 2 | |
23 cze 20:36
Piotr 10: Ja muszę iść, muszę jedzenie sobie zrobić i poskładać ubrania.
Na pewno ktoś inny Ci pomoże z forum, może
zawodus
23 cze 20:43
tyu: ok.
23 cze 20:44
pigor: ...,
... ⇔
2*0,5x >2√ 0,5x+2 /
2 ⇔ 4*0,5
2x >4*0,5
x+8 /:4 ⇔
⇔ 0,5
2x−0,5
x−2 >0 ⇔ (0,5
x−2)(0,5
x+1) >0 /: (0,5
x+1)>0 ∀x∊R ⇔
⇔ 0,5
x−2 >0 ⇔ 2
−x >2
1 ⇔ −x >1 /*(−1) ⇔
x<−1 ⇔
x∊(−∞;−1).
23 cze 20:55
tyu: (0,5
x−2)(0,5
x+1) >0 /:
(0,5x+1)>0 wykonuję to dzielenie, bo 0,5
x=−1 to fałsz
23 cze 21:02
sushi_ gg6397228:
bo zawsze jest dodatnie
23 cze 21:11
tyu: czyli dobrze myślałem. Chodzi o to, że funkcja wykładnicza nigdy nie przyjmuje wartości
ujemnych. Dziękuję za pomoc wszystkim
23 cze 21:12