suma ciągu
tyu:
czy ktoś mógłby mi pomóc w wyznaczeniu sumy ciągu
| | 1 | |
1−0,5+0,25−0,125+...+(−1)n * |
| + ... |
| | 2n | |
teraz wyliczam S
n
| | 1−(−0,5)n | |
Sn= 1* |
| = 2[1−(−0,5) n] czy dobrze obliczam tą sumę  |
| | 0,5 | |
22 cze 17:29
sushi_ gg6397228:
ciag jest nieskonczony, więc wzór jest ...
22 cze 17:34
22 cze 17:45
sushi_ gg6397228:
jak podstawisz do swojego o 7.29
| | 1−(−0,5)n | | 1 | | 2 | |
Sn= |
| −−−> |
| = |
| |
| | 1,5 | | 1,5 | | 3 | |
czyli wyjdzie tyle samo
22 cze 17:47
tyu: ale ja nie wiedziałem do czego dąży ta liczba (−0,5)n jeśli n→∞
no i popełniłem błąd rachunkowy we wcześniejszym wzorze.
Dziękuję za pomoc.
22 cze 17:49
sushi_ gg6397228:
to weź "excela" i policz dla n=100000000000000000000
| | 1 | |
0,5n= |
| −−−−> |
| | 2*2*2*2*2*2*2*2**2*2*2......*2 | |
22 cze 17:52
tyu: trochę na kalkulatorze liczyłem, ale excel to lepszy pomył
22 cze 17:54