równania wykładnicze
tyu:
3
x * 2
x+1 − 16 * 3
x = 2
x+4 − 2
2x+1
1/ 3
x * 2
x * 2
1 − 2
4 * 3
x = 2
x * 2
4 − 2
x * 2
x * 2
1
2/ 3
x (2
x * 2
1 − 2
4) = 2
x (2
4 − 2
x * 2
1)
3/ 3
x (2
x * 2
1 − 2
4) = − 2
x (2
x * 2
1 − 2
4)
4/ 3
x ≠ − 2
x o ile dobrze zrozumiałem ten wątek
https://matematykaszkolna.pl/forum/254314.html
rozwiązanie to x=3
Prośba taka jak wcześniej − gdzie się pomyliłem?
21 cze 14:17
ICSP: 2x * 21 − 24 = 0
2x = 8
x = 3
21 cze 14:28
tyu: ale skąd to się wzięło, bo nie rozumiem tego.
21 cze 14:34
ICSP: a rozumiesz swoje rozwiązanie z tamtego postu ?
21 cze 14:38
tyu: rozumiem. w tym przykładzie skraca mi się ten nawias, który porównujesz do zera, i pozostaje
3x ≠ − 2x
21 cze 14:42
ICSP: To wytłumacz mi skąd się wziął punkt 8 z tamtego rozwiązania ?
21 cze 14:43
tyu: jeśli w linijce nr 3 wyciągam minus przed nawias to wtedy (2
x * 2
1 − 2
4) się skróci
21 cze 14:44
tyu: w tamtym rozwiązaniu po lewej miałem dwa nawiasy, które porównywałem do zera.
jeden był "fałszywy", a drugi był "prawdziwy", ale tam w po lewej i po prawej stronie znaku
równości był taki sam nawias,
a tutaj w linijce nr 2 te nawiasy się różnią
21 cze 14:46
ICSP: ale w 3 już nie
a*b = a * c
a * b − a * c = 0
a(b − c) = 0
a = 0 v b − c = 0
21 cze 14:48
tyu: rozumiem. nie powinienem był pozbywać się tego nawiasu w linijce nr 3 tylko przenieść go na
lewą stronę. Dzięki za pomoc i cierpliwość
21 cze 14:55