równanie wykładnicze
tyu:
1/ 2
2x − 4*2
x+10
x−4*5
x=0
2/ 2
x * 2
x − 4*2
x + (5*2)
x − 2
2 * 5
x = 0
3/ 2
x(2
x − 2
2) + 5
x(2
x − 2
2) =0
4/ (2
x+5
x)(2
x − 2
2) =0
5/ 2
x=−5
x
6/ (−0,4)
x=1 (−0,4)
x=(−0,4)
0
7/ x=0
lub
8/ 2
x = 2
2
9/ x=2
w książce jest napisane, że x=2. Więc dlaczego wyszło mi również, że x=0. W której linii się
pomyliłem

Ktoś pomoże
21 cze 13:02
pigor: warunek 5/ nie ma sensu , czyli x∊∅ − z własności funkcji wykładniczej
21 cze 13:07
Bogdan:
2x > 0 i 5x > 0 dla każdej wartości x∊R, a więc nie zachodzi 2x = −5x
21 cze 13:08
tyu: a mógłbyś wyjaśnić dlaczego nie ma sensu

bo nie rozumiem.
21 cze 13:09
pigor: ..., inaczej mówiąc suma 2
x+5
x >0 dla ∀x∊R , czyli nigdy nie zeruje się.
21 cze 13:09
tyu: no tak. Dziękuje Wam za pomoc.
21 cze 13:09
pigor: ..., a jeszcze , bo przecież 2
0+5
0= 1+1=2 >0
21 cze 13:10
tyu: czyli a
x+ b
x > 0 , x∊R, bo a
x > i b
x>0
21 cze 13:18
21 cze 13:21
tyu: ok. rozumiem. dziękuję za wyjaśnienie.
21 cze 13:23