hejka
nadi: kto to umie? jak się rozkłada wielomian na czynniki?
W(x)=x do trzeciej−2x do drugiej−3x+6
19 cze 21:11
razor: x3−2x2−3x+6 = x2(x−2)−3(x−2) = (x−2)(x2−3) = (x−2)(x−√3)(x+√3)
19 cze 21:13
nadi: jesteś wielki Ja tego nie pojmnę nigdy oby ten materiał się skończył
19 cze 21:19
nadi: a mogę cię prosić jeszcze o to widziałam coś podobnego ale nie wiem jak to koleś komuś
tłumaczył bez sensu
W(x)=x do czwartej−4x do trzeciej+3x kwadrat
19 cze 21:22
razor: wyciągnij x2 przed nawias, potem z tym co zostanie przejdź na postać iloczynową (policz deltę
i miejsca zerowe)
19 cze 21:24
nadi: ale jak mam dalej jest to przynajmniej dobrze?
x(x do trzeciej−4x kwadrat+3x)=x*x(x kwadrat−4x+3)=x kwadrat(x kwadrat−4x+3)
nieumiem co dalej
19 cze 21:33
19 cze 22:08
5-latek: Poza tym jak skocza sie wielomiany to zaczna sie wyrazenia wymierne
| | W(x) | |
A wyrazenie wymierne to |
| gdzie W(x) i P(x) to sa wielomiany . I co na to powiesz |
| | P(x) | |
?
19 cze 22:17