xxxx
xxxx: Powiedzcie czy dobrze to rozumiem
W(x)=x do czwartej−4x do trzeciej+3x kwadrat
Δ=b kwadrat−4ac
Δ=4 kwadrat−4*x*3
Δ=8−12=−4
x jeden=−b −pierwiastek Δ/2a=4−2/2=2/2=1
x dwa=−b +pierwiastek Δ/2a=4+2/2=6/2=3
x kwadrat=(x−1)(x−3)
19 cze 17:11
19 cze 17:13
5-latek: Masz tam przeciez wytlumaczone dlaczego nie mozesz od razy uzyc delty
19 cze 17:15
5-latek: Jesli tego nie rozumiesz to napisz czego
19 cze 17:16
5-latek: I poza tym po co zmieniasz nick?
Przeciez bedzie niepotrzebnych wiele wpisow
19 cze 17:18
sushi_ gg6397228:
naprodukował się i czeka na gotowca
19 cze 17:18
5-latek: Czesc

Ktorego pewnie i tak zaraz dostanie .
Chociaz juz dostal/a tylko nie chce sie jemu /jej zajrzec
19 cze 17:21
xxxx: no tak zaraz delta ale nie wiem czy pan nie będzie się czepiał może tak być? albo napisz to
jeszcze raz i wytłumacz
19 cze 17:24
5-latek: Nawet jesli napiszsesz to zle to bede widzial ze przynajmnie j probujesz . Inaczej sie nie da
wytlumaczyc
Wiec nie bede sie czepial . To policz teaz delte i zobacz czy mozna dalej to rozkladac . czekam
19 cze 17:40
5-latek: Co tak dlugo ta delte liczysz?
19 cze 17:52
5-latek: Jeszce raz tlumacze
Zajmujemy sie teraz twoim postem z 17:11
Jak CI wczesniej napisano delty mozesz uzyc do rozwiazywania rownan kwadratowych
czyli postaci ax2+bx+c=0
Ty masz taka postac x4−4x3+3x2 Teraz pytanie . czy to jest taka sama postac jak powyzej ?
Nie ,nie jest to ta sama postac Sa inne potegi .
Wobec tego masz tak kombinowac aby ten wielomian dporowadzic do takiej postaci
Ten wielomian czyli W(x)=x4−4x3+3x2 mozesz rozlozyc na wielomian nizszego stopnia jedna z
metod rozkladu a mianowicie wyciagniecia x przed nawias
Teraz jesli wyciagniemy x przed nawias to dostaniemy x(x3−4x2+3x)
Patrzymy teraz na nawias a w niawiasie mamy x3−4x2+3x . czy teraz juz mozemy skorzystac z
delty ? Nie mozemy bo nie mamy jeszce tej postaci ax2+bx+c
Ale jesli dobrze popatrzymi sie na ten wielomian x3−4x2+3x to zauwazymy ze znowu mozemy
wyciagnac x przed nawias i bedzie mial postac x(x2−4x+3)
Wiec nasz wyjsciowy wielomian x4−4x3+3x2=x(x3−4x2+3x)= x*x(x2−4x+3) = x2(x2−4x+3)
bgo x*x=x2
MOzna bylo od razu wyciagnac x2 przed nawias o czym napisalem CI w podanym linku ale
chcialem CI pokazac sposob
DOstalas w nawiasie x2−4x+3 . czy teraz mozesz skorzystac z delty . Oczywiscie ze tak .
WRacamy jeszce do delty z 17:11 . Jesli juz to (−4)2 a to jest 42 =16 a nie 8 po prostu
42=4*4=16 a nie 4*2=8
19 cze 18:29
5-latek: Wychodzi z tego ze niepotrzebnie sie napisalem
19 cze 18:51
xxxxx: czyli to nie całe zadanie? trzeba jeszcze tą deltę?
19 cze 21:06
xxxxx: Ja bardzo jestem wdzięczna ale myślałam nad tym żeby to zajarzyć
19 cze 21:07
5-latek: tak jak piszsesz nalezy jeszce policzyc delte by zobaczyc czy wielomian x2−4x+3 nie da sie
rozlozyc na czynniki
czyli x2−4x+3=0 to delta =b2−4a*c to delta = −(4)2−4*1*3= 16−12=4 czyli delta >0 wiec
beda dwa rowziazania wiec je teraz policz czyli x1 i x2 (zwory znasz wiec policz tutaj
sprawdze
19 cze 21:51