pomóż
ala: dokończ mi to bo chyba mam błąd pomóż
W(x)=4xdo czwartej−4xdo trzeciej+3xdo drugiej
Δ=b do drugiej−4ac
Δ=4do drugiej−4*4*3
Δ=16−48=−22
x i tu mi już nie pasuje bo będzie pierwiastek −22 i nie wiem co z tym zrobić
19 cze 12:07
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz to wzorem a nie słownie, bo oczy bolą
wyciagnij coś przed nawias
a=...
b=...
c=...
19 cze 12:09
Darth Mazut: Delta jest wyznacznikiem trójmianu kwadratowego, nie można stosować jej od razu do wielomianu
stopnia czwartego.
19 cze 12:09
Darth Mazut: wyróżnikiem*
19 cze 12:11
ala: a możesz mi to napisać w takim razie bo już całkiem nic nie rozumiem
19 cze 13:40
5-latek: 4x4−4x3+3x2
czy chodzisz na lekcje ? Czy jakos to bedzie , bo dam na forum zawsze ktos rozwiaze .
Jesli masz takie podejscie to widzisz ze jest ono zle . Wiew bierz ksiazke i rozwiazuj duzo
przykladow wzorujac sie na tych z ksiazki . Tylko mi nie pisz ze nie masz ksiazki bo takiego
tlumaczenia nie przyjmuje .
Teraz pomoge CI
Zobacz ze w tym wielomianie masz same xsy(ktore stoja przy wspolczynnikach) wiec mozesz x
wylaczyc przed nawias a nawet wylaczyc x2
PO wylaczeniu masz x2(4x2−4x+3) bo teraz jak wymnozyx x2 z nawiasem to masz x2*4x2=x4
x2*4x=4x3 x2*3=3x2
teraz mozesz nawias rozlozyc na czynniki to potrafisz wiec to zrob tutaj
19 cze 13:56