Logarytmy
m.: Oblicz loga2 1/b (logarytm a2 z 1/b) wiedząc, że loga b = √2, gdzie a, b są liczbami
dodatnimi i a ≠ 1.
7 lis 19:36
b.: skorzystaj ze wzoru na zamianę podstaw logarytmu, który masz np. tu:
218 (ósmy od góry)
7 lis 19:43
m.: Ja w sumie otrzymuję wynik, tylko on się nie zgadza z odpowiedzią. Moje rozwiązanie wygląda
tak:
loga b = √2
a1/2 = b
loga2 1/b = loga2 b−1 = loga2 a−1/2 = −1/2 * loga2 a =
= −1/2 * (loga a) / (loga a2) = −1/2 * (loga a) / 2(loga a) = −1/2 * 1/2 = −1/4
Czy gdzieś popełniłem błąd?
7 lis 19:51
Kacper: wydaje mi się że to ma być tak (przynajmniej mi wynik się zgadza) :
loga21/b = x => a2x = 1/b
logab = √2 => a(√2)=b
i teraz układ równań
a(2x) = 1/b
a(√2)=b
a(2x) = 1/a(√2)
i wychodzi że x = −√2/2
Ale nie jestem pewny
30 mar 20:41
Eta:
| | −1 | | 1 | |
to: loga2 (1/b)= loga2(b−1)= |
| logab = − |
| √2 , |
| | 2 | | 2 | |
bo log
ab=
√2 −− z treści zadania
Dobrze
Kacper
30 mar 20:58