proszę o pomoc
Kamcioszka: Zadanie.1
Sprawdź, czy liczby −1,√2,3 są pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3−3x2−4x+12.
Zadanie. 2
Rozłóż wielomian W(x)= x3−3x2−4x+12 na czynniki.
Zadanie. 3
Rozwiąż równanie (x2+5x−6)(x−1)(x+2)=0
19 cze 12:25
Darth Mazut: 1) Pierwiastkiem wielomianu jest liczba która podstawiona za x da wynik 0, najprościej chyba
będzie podstawić i sprawdzić czy podane liczby zerują wielomian
2) WSKAZÓWKA: ....(x−3) .....(x−3)
3) gdzieś tam trzeba będzie wyliczyć deltę
19 cze 12:31
19 cze 12:43
Dziadek Mróz:
1.
W(x) = x3 − 3x2 − 4x + 12 = x2(x − 3) − 4(x − 3) = (x2 − 4)(x − 3)
x2 − 4 = 0
x2 = 4
x = ±2
x − 3 = 0
x = 3
miejsca zerowe: x ∊ {−2, 2, 3}
Podane miejsca zerowe x ∊ {−1, √2} nie są miejscami zerowymi wielomianu W(x)
19 cze 12:47