liczennie II pochodnej
Ania: Witam
| | x+1 | |
Mam policzyć II pochodną z |
| |
| | x2+1 | |
| | −x2 − 2x +1 | |
f'(x) = |
| |
| | (x2 + 1)2 | |
i jak zaczęłam liczyć drugą to się pogubiłam

Pomoże ktoś?
19 cze 09:16
Toskan:
Wzór skróconego dla mianownika i liczysz drugi raz pochodną ilorazu. A w mianowniku później
zwiń, żeby zostało (x2 + 1)4
19 cze 09:31
Dziadek Mróz:
| | u | |
y = |
| u = x + 1 v = x2 + 1 |
| | v | |
| | u | | u'v − uv' | |
y' = [ |
| ]' = |
| = (1) ... |
| | v | | v2 | |
u' = [x + 1]' = 1
v' = [x
2 + 1]' = 2x
| | 1*(x2 + 1) − (x + 1)*2x | | x2 + 1 − 2x2 − 2x | |
... (1) = |
| = |
| = |
| | (x2 + 1)2 | | (x2 + 1)2 | |
| | −x2 − 2x + 1 | |
f = |
| |
| | (x2 + 1)2 | |
| | u | |
f = |
| u = −x2 − 2x + 1 v = z2 z = x2 + 1 |
| | v | |
| | u | | u'v − uv' | |
f' = [ |
| ]' = |
| = (1) ... |
| | v | | v2 | |
u' = [−x
2 − 2x + 1]' = −2x − 2
v' = [z
2]' = 2z * z' = (2) ...
z' = [x
2 + 1]' = 2x
... (2) = 2(x
2 + 1) * 2x = 4x(x
2 + 1)
| | (−2x − 2)(x2 + 1)2 − (−x2 − 2x + 1)4x(x2 + 1) | |
... (1) = |
| = ... |
| | (x2 + 1)4 | |
19 cze 12:05
19 cze 12:08
Ania: | | 4x5 +8x4− 2x3 + 4x2 − 10x −2 | |
wyszło mi: |
| |
| | (x2 +1)4 | |
wiem że to jest źle bo musze to przyrównać do 0, a nie wiem co jest nie tak

czy mogę
licznik skracać z mianownikiem jak liczę pochodną?
19 cze 17:31
sushi_ gg6397228:
powiedz, Kto kazał wymnażać w liczniku ?
19 cze 17:32
Ania: doszlam do momentu :
| | (−2x −2)(x2 +1)2 − (−x2 −2x +1)4x(x2 +1) | |
f'' = |
| i nie widzę tu innej |
| | (x2+1)4 | |
możliwości
19 cze 17:43
sushi_ gg6397228:
dzisiaj pisałem Tobie w innym poście, co trzeba zrobić, nawet masz tutaj link
skracamy (x2+1)
19 cze 17:47
Ania: To wyszło mi x= −2 x=0 x=1 dobrze?
19 cze 17:50
sushi_ gg6397228:
nie robisz tego, o co Ciebie proszę
19 cze 17:51
Ania: Po skróceniu mam tak:
| | (−2x−2) *1 − (−x2 −2x +1)4x*1 | |
f''= |
| |
| | (x2+1) | |
19 cze 17:57
sushi_ gg6397228:
jak Ty to skracasz ?
| 2x2 −x | | 2−1 | |
| to według Ciebie |
| |
| x4 | | x | |
19 cze 17:59
Ania: No nie...
Ty to masz mega cierpliwość do mnie, dziękuję

A teraz dobrze?:
| | (−2x−2)(x2+1)− (−x2 −2x +1) 4x *1 | |
f''= |
| |
| | (x2+1)3 | |
19 cze 18:12
sushi_ gg6397228:
jest OK
teraz ładnie rozpisz licznik ile wyjdzie
19 cze 18:14
Ania: a będziesz krzyczał/ −ła jak wymnożę licznik ?
19 cze 18:29
sushi_ gg6397228:
15−ście minut nad tym myślałaś ?
trzeba przemnożyć− inaczej się nie da
19 cze 18:32
Ania: nie, po prostu mam dzieci.
19 cze 18:34
sushi_ gg6397228:
a już chciałem dać klapsa, aby lepiej zmotywować
19 cze 18:34
Ania: | | 2x3 +6x2 −6x −2 | |
f''= |
| |
| | (x2+1)3 | |
2x
3 + 6x
2 −6x − 2=0
19 cze 18:44
sushi_ gg6397228:
to teraz grupujemy np 1z2 i 3z4
19 cze 18:50
sushi_ gg6397228:
chyba tak lepiej : 1z4 i 2z3 (będą wzorki skróconego mnożenia 3−go stopnia)
19 cze 18:51
Ania: 2x2 (x −3) − 2(3x + 1) ale z wielomianów pamietam chyba że te nawiasy powinny być takie same ?
19 cze 18:55
Ania: dobra już wiem
19 cze 18:56
Ania: 2x3 − 2 = (2x−2)(2x2 + 4x +4) i x= 1 a z tego drugiego nawiasu ujemna delta czyli brak x
6x2 −6x = 6x(x−1) x= 0 x= 1 ?
19 cze 19:04
sushi_ gg6397228:
kantujesz równo

zapisz najpierw co wyjdzie po pogrupowaniu
19 cze 19:07
Ania: ja nie kantuję, ja tępa jestem
| 2x3−2 | | 6x2−6x | |
| + |
| |
| (x2+1)3 | | (x2+1) | |
19 cze 19:14
sushi_ gg6397228:
2x3 + 6x2 −6x − 2=0
2x3−2 + 6x2 −6x =0
2(x3−1) + 6x(x −1) =0 na boku x3−13=.....
zapisujemy co jest dalej
19 cze 19:17
Ania: no w poprzednim poście to zrobiłam

2(x
3 −1) = skorzystałam z tego wzoru
(x−1)(x
2 + 2x +1)
x−1=0 x
2 +2x+1=0
x=1 delta= 0
x= − 2
6x(x−1) x=1 x=0
19 cze 19:24
sushi_ gg6397228:
tam nie ma mnozenia, ze sie rozbija na dwa
a+b=0
to nie jest a=0 i b=0
2(x−1)(x2+x+1) + 6x(x −1) =0
(x−1)* [2(x2+x+1) + 6x] =0
robimy porządki w nawiasie [...]
19 cze 19:26
Ania: (x−1)(2x
2 +8x +2) = 0
| | −8 − √48 | | −8 + √48 | |
delta= 48 x= |
| x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x−1=0
x=1
19 cze 19:34
sushi_ gg6397228:
a kto kazał liczyć dalej ?
każdy nawias przyrównujemy do 0
WYKONAĆ i nić więcej
19 cze 19:35
Ania: 
dobra odpuść sobie tłumaczenie mi tego bo ja to przypadek nieuleczalny...Pani na
matematyce mówiła że do pkt przegięcia trzeba policzyć II pochodną potem z niej x i sprawdzić
czy należy do dziedziny....Ale ona nam dała taki prosty przykład 5x
4 a ja próbuję się nauczyć
na egzamin ale chyba nic z tego
19 cze 19:41
sushi_ gg6397228:
(x−1)(2x2 +8x +2) = 0
(x−1)=0 lub (2x2 +8x +2) = 0
x=1 lub 2x2 +8x +2 = 0
x=1 lub x2 +4x +1 = 0
Δ=12
√Δ=2√3
x=1 lub x1= −2+√3 lub x2= −2−√3
19 cze 19:45
WW: To ma być wyliczony punkt przegięcia ?
19 cze 19:48