punkt przegięcia
Ania: | | x+1 | |
xMam sprawdzić czy krzywa |
| ma 3 punkty przegięcia leżące na jednej prostej |
| | x2 + 1 | |
Policzylam
| | − x2 − 2x +1 | |
f'(x)= |
| |
| | x4 + 2x2 +3 | |
| | 2x5 +6x4 − 4x3 +12x2 − 10x −6 | |
f'' (x) = |
| |
| | (x2 +1)4 | |
I teraz za bardzo nie wiem co dalej
19 cze 09:55
NICK: zauważ że mianownik jest zawsze dodatni, licznik przyrownaj do zera i oblicz miejsca zerowe
19 cze 10:00
Ania: | | −3− √17 | | −3 + √17 | | 10 − √388 | | 10 + √388 | |
wyszło mi x=0 x= |
| x= |
| x= |
| x= |
| |
| | 2 | | 2 | | 24 | | 24 | |
ale nie wiem czy to dobrze zrobiłam bo podzieliłam licznik na dwa równania :
2x
3 (x
2 + 3x −2) i (12x
2 − 10x − 6)
Czy to jest dobrze?
19 cze 10:39
sushi_ gg6397228:
jak sie liczy
wielomian=0
najpierw przepisz licznik i przyrównaj do 0
19 cze 11:19
sushi_ gg6397228:
a poza tym Kto kazał wymnazać w liczniku
| | ....* (x2+1)2 − .....*2*(x2+1)*2x | |
f '' (x)= |
| = |
| | (x2+1)4 | |
| ....* (x2+1) − .....*2*1*2x | |
| = |
| (x2+1)3 | |
19 cze 11:37
Ania: dziękuję
19 cze 12:16